Dziś mamy: wtorek, 12 grudnia 2017r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Rocznica beatyfikacji patrona NSZZ „Solidarność”

Beatyfikacji w imieniu Benedykta XVI dokonał papieski legat arcybiskup Angelo Amato. - To wielki dar dla wielkiego narodu - mówił arcybiskup Amato. - Papież mówi, że nowy błogosławiony był kapłanem i męczennikiem, wytrwałym oraz niestrudzonym świadkiem Chrystusa: on zło dobrem zwyciężył, aż do przelania krwi - dodawał arcybiskup Amato.

W 2015 we Francji zakończył się etap dotyczący domniemanego cudu za jego wstawiennictwem. Dokumenty przesłano do watykańskiej Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych. Ta, po zbadaniu sprawy przedstawi opinię papieżowi, który podejmuje decyzję o kanonizacji.

Wspomnienie liturgiczne błogosławionego jest obchodzone 19 października, w dniu jego śmierci. Grób księdza Jerzego przy kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie jest celem licznych pielgrzymek. Odwiedziło go dotychczas ponad 18 milionów ludzi. Modlił się przy nim w 1987 roku Jan Paweł II oraz kardynał Ratzinger, późniejszy papież Benedykt XVI. Relikwie błogosławionego znajdują się w Panteonie Wielkich Polaków w Świątyni Opatrzności Bożej.