Dziś mamy: czwartek, 31 lipca 2014r.

Czy „Solidarność” powinna wystawić swoich kandydatów w wyborach samorządowych?
Zobacz wynik sondy

Transgraniczna walka o układy zbiorowe w Amazonie

W spotkaniu w dniu 2.12.2013 w Dreźnie na zaproszenie Międzyregionalnych Rad Związkowych Łaba-Nysa i Viadrina wzięły udział związki zawodowe organizujące handel detaliczny i wysyłkowy: ver.di, NSZZ „Solidarność“ i OSPO. NSZZ "Solidarność" Region Gorzowski reprezentowała najliczniejsza, ośmioosobowa grupa związkowcow (J. Porwich, W. Rusakiewicz, S. Steltmann, G. Czerepowicka, E. Domagalska, J. Czarnecki, A. Grontkowski, K. Gonerski).

Na całym świecie znane jest negatywne nastawienie Amazona do związków zawodowych i odrzucanie układów zbiorowych pracy. Związki zawodowe w Polsce i Czechach mają już długoletnie doświadczenia z praktykami deptania praw pracowniczych, szczególnie w dużych przedsiębiorstwach handlu detalicznego i hurtowego. W Polsce i Czechach w ostatnich latach odbywały się już transgraniczne protesty z udziałem związku zawodowego ver.di i federacji DGB przed sklepami PLUS i Lidl.

„To pierwsze transgraniczne spotkanie w sprawie Amazona było początkiem dalszej współpracy“, powiedział Markus Schlimbach, wiceprzewodniczący DGB Region Saksonia.

Głosy trzech związków zawodowych w branży:

Thomas Schneider, ver.di: „Amazon jest ustawiony globalnie, my też“.

Bogusław Wojtas, NSZZ „Solidarność“: „Pracownicy nie dadzą się rozgrywać przeciwko sobie“.

Aneta Bednářová, OSPO: „Liczymy się z marnymi warunkami pracy. Koncern znany jest ze swej wrogości do związków zawodowych“.