Dziś mamy: niedzielę, 05 grudnia 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Msza święta na Wawelu

Program uroczystości:

• godz. 16.30 - nawiedzenie krypty - miejsca spoczynku Pary Prezydenckiej przezpoczty sztandarowe
  • godz. 17.30 - msza św. koncelebrowana pod przewodnictwem Metropolity Krakowskiego ks. kardynała Stanisława Dziwisza
  • godz. 19.00 - przemarsz uczestników pod Krzyż Katyński.

Po odwiedzeniu krypty Lecha i Marii Kaczyńskich przez przedstawicieli ruchu z całego kraju w katedrze wawelskiej odbyła się msza święta, którą koncelebrował metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz. - Wszyscy jesteśmy i powinniśmy być solidarni ze sprawami człowieka i jego losu - podkreślał podczas homilii. - W okresie żałoby narodowej Polacy czuli, że są wspólnotą, pomimo codziennych sporów i napięć, towarzyszących zmaganiom o właściwy kształt życia naszego narodu - zauważył kardynał. Według niego, zarówno katastrofa pod Smoleńskiem, jak i powódź, która od kilkunastu dni zalewa Polskę, to doświadczenia, które skłaniają do refleksji nad ludzkim losem. Kaznodzieja podkreślił, że narodowe nieszczęścia i tragedie wyzwoliły w Polakach poczucie solidarności z tymi, których one dotknęły.

Na zakończenie nabożeństwa Janusz Śniadek, przewodniczący związku zawodowego, przekonywał, że organizacji, którą reprezentuje zawsze bliskie były i będą wartości reprezentowane przez zmarłego prezydenta. - Chodzi o takie pojęcia, jak patriotyzm czy miłość do ojczyzny - mówił.