Dziś mamy: czwartek, 02 grudnia 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Seminarium transportowców

Główne punkty seminarium to:

• podsumowanie Akcji ITF 2010
  • przygotowanie planu współpracy na rok 2011 oraz wymiana aktualności.

Podsumowując naszą tegoroczną Akcję ITF tzw. ITF Tour, uczestnicy seminarium zwrócili uwagę na następujące aspekty:

• za pozytywne należny uznać większe niż w latach poprzednich zainteresowanie lokalnych mediów m.in. Gazety Lubuskiej i Radia Zachód (bieżąca relacja z naszej Akcji na antenie radiowej) oraz zaangażowanie poszczególnych Zarządów Regionów NSZZ Solidarność na trasie naszej Akcji (obecni byli po raz kolejny członkowie ZR Gorzowskiego i Zielonogórskiego, a po raz pierwszy pojawili się członkowie ZR Wielkopolska);
  • brakowało aktualnych informacji z poszczególnych etapów naszej Akcji na stronach internetowych (problemy techniczne);
  • na przyszłość powinniśmy opuszczając poszczególne parkingi pozostawiać w barach i restauracjach nasze ulotki i np. plakaty informujące o prowadzonej Akcji;
  • na przyszłość podczas Akcji można też rozdawać kierowcom ankiety dotyczące oceny naszych działań z prośbą o odesłanie na konkretny adres;
  • apel o większe zaangażowanie członków naszego związku z lokalnych organizacji związkowych w przeprowadzenie Akcji ITF.

Jeżeli chodzi o kolejny punkt seminarium to w wyniku dyskusji powstał następujący projekt planu współpracy na rok 2011:

• 14 marzec 2011 - jednodniowe seminarium we Frankfurcie n/Odrą – temat: konsekwencje otwarcia rynku pracy w Niemczech od 1 maja 2011 (główny referent prof. Eva Kocher z Uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie n/Odrą);
  • 27-28 maj 2011 - dwudniowe seminarium w Łagowie - tematy: przygotowanie Akcji ITF, prawo socjalne w UE w aspekcie zamieszkiwania i pracy w kilku krajach UE jednocześnie;
  • wrzesień 2011 - ewentualnie spotkanie we Frankfurcie dot.dopięcia szczegółów Akcji ITF;
  • koniec września/początek października 2011 - Akcja ITF;
  • 18 listopad 2011 – 1 dniowe seminarium – temat: odpowiedzialność materialna pracownika w Niemczech i Polsce.

W ostatnim punkcie uczestnicy seminarium wymienili się aktualnymi informacjami dot. sytuacji związków zawodowych Polsce i Niemczech.

Sporządził: Andrzej Grontkowski