Dziś mamy: niedzielę, 05 grudnia 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Promocja książki Dariusza A. Rymara

Od wydawcy

(...) Książka opisuje formowanie się gorzowskiej opozycji, dokonania gorzowskiej "Solidarności", odważną postawę gorzowskich robotników w Zakładach Mechanicznych oraz wiele innych zjawisk i zdarzeń, tworzących fundament wielkiego ruchu, którego członkowie mogą dziś powiedzieć: Było warto! To z dokonań "Solidarności" z lat 1980-1981 wzieło się późniejsze gorzowskie "Radio Solidarność" i Ruch Młodzieży Niezależnej.

Oczywiście autor nie skupił się w swoich badaniach i dociekaniach jedynie na pisaniu laurki i hagiograficznych notek na temat poszczególnych działaczy, ale opisuje również te chwile, które - jak to lapidarnie ujął - "były próbą, która przerosła ich możliwości". (...) Na szczęście książka Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" w Regionie Gorzów Wielkopolski w latach 1980 - 1982" opisuje wydarzenia, w których dominuje odwaga i bohaterstwo. I bardzo dobrze. Pamiętajmy o tym, że podejmowane przez gorzowian inicjatywy i działania były fragmentem ważnej bitwy o Polskę, a jej uczestnicy - zaangażowaniem, pomysłowością oraz osiąganymi efektami - niczym nie ustępowali tym, których znamy jako legendy "Solidarności".(...)

Jarosław Porwich

Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ "Solidarność"