Dziś mamy: czwartek, 02 grudnia 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" Enea Gorzów Wlkp.

W Zjeździe oprócz delegatów uczestniczyli wszyscy żyjący przewodniczący NSZZ Solidarność w Energetyce Gorzowskiej  tj. Marian Pawlak przewodniczący Komitetu Założycielskiego NSZZ ”S” przy  Zakładzie Energetycznym Gorzów, Tadeusz Langowski przewodniczący Komitetu Założycielskiego (reaktywacja związku w 1989 r.), Bogdan Duszak  Przew. Komisji Zakładowej od 3.10.1989 do 17.12.1991 r,, Bogumiła Strzelecka Przew. Komisji Zakładowej od 17.12.1991 do 14.12.1994 r., Czesław Szablewski Przew. KZ od 14.12.1994 do 24.06.1997 r.,  Mieczysław Ogrodnik Przew. KZ później Międzyzakładowej Komisji od 24.06.1997 do 21.04.1998 r., Krzysztof Gonerski przew. MK od 21.04.1998r.obecnie Przew. Komisji Podzakładowej.

Odśpiewaniem Hymnu Solidarności oraz modlitwą rozpoczęto uroczysty WZD. Wystąpienia zaproszonych gości oraz referat okolicznościowy to następne punkty zjazdu. Zatroskanie o dalsze losy Polskiej Energetyki to wspólna cecha tego punktu zjazdu. Przew. ZRG –J. Porwich w imieniu kapituły wręczył medale XXX- lecia trzem członkom naszej organizacji (M. Pawlak, M. Pluciński, K. Gonerski). Wspomnienia oraz dyskusja na temat: „Solidarność-historia, teraźniejszość, przyszłość” wprowadziły w zadumę wszystkich uczestników uroczystości. W części artystycznej wystąpiła Elżbieta Kuczyńska oraz Czesław Skrycki. Wszyscy uczestnicy zjazdu mogli też zwiedzić okolicznościową wystawę w  kąciku historycznym.

źródło: www.solidarnosc.gorzow.enea.pl