Dziś mamy: niedzielę, 05 grudnia 2021r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

18 sierpnia 2010 - Wiec w Szczecinie

W  wiecu, który trwał około półtorej godziny,   udział wzięło kilkuset związkowców z całego kraju. Protestujący wystosowali memorandum do Donalda Tuska. Żądają zagospodarowania majątku Stoczni Szczecińskiej, oraz ukarania winnych braku rozwiązań dla przemysłu stoczniowego. Janusz Śniadek zaznaczył, że „gospodarka to portfele zwykłych ludzi”. Jak mówił, kryzys uderzył w zwykłych ludzi, jego ofiarą – zdaniem przewodniczącego „S” – padły też stocznie. Dodał, że dzisiejsza sytuacja w przemyśle stoczniowym jest skutkiem lat zaniedbań i niedotrzymanych obietnic. W Stoczni Szczecińskiej było zatrudnionych ponad 4 tys. ludzi, zamknięta została ponad rok temu. Organizatorzy zapowiedzieli, że w przypadku braku działań rządzących jest to ostatnia, tak spokojnie przebiegająca manifestacja. Po wiecu delegacja związkowców spotkała się z wojewodą, marszałkiem województwa zachodniopomorskiego i prezydentem Szczecina.

Relację przygotowała Marianna Bury