Dziś mamy: czwartek, 13 sierpnia 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Wywiady, audycje, reportaże

• Msza za Ojczyznę - 13 grudnia 2012 r. - 31. Rocznica Wprowadzenia Stanu Wojennego - odsłuchaj
  • Pierwsze dni stanu wojennego w Gorzowie - odsłuchaj
  • Strajk w Zakładach Mechanicznych "Gorzów" - odsłuchaj
  • Byłem jawnym współpracownikiem - reportaż o Grzegorzu Fronckiewiczu - odsłuchaj
  • O Borowskim - Edward Borowski był pierwszym przewodniczącym gorzowskiego Zarządu Regionu NSZZ Solidarność z lat 1980-1981. Internowany z chwilą wprowadzenia stanu wojennego. Mimo choroby serca, przetrzymywany w ośrodku internowanych. Materiał zawiera wspomnienia ludzi którzy Go znali. ( ks. Witolda Andrzejewskiego, Tadeusza Kołodziejskiego (przywódcy strajku w ZM Ursus w grudniu 1981 roku ) Grażyny Pytlak, Stanisława Żytkowskiego - odsłuchaj
  • Biskup o Piłsudskim - jest to wystąpienie biskupa Stefana Regmunta podczas odsłonięcia pomnika marszałka Józefa Piłsudskiego w Gorzowie  ( 11.listopada 2008 roku) - odsłuchaj
  • Ostatni wojewoda gorzowski Jerzy Ostrouch honoruje działaczy opozycji demokratycznej z lat 80-tych. Jest to jego przemówienie z 11 listopada 1998 roku - odsłuchaj
  • Nie chcieli żyć na kolanach - reportaż Zbigniewa Bodnara o początkach powstawania Solidarności. Mówią m.in. Bronisław Żurawiecki, Stanisław Żytkowski, Tadeusz Kołodziejski, Grażyna Pytlak. W reportażu wykorzystano autentyczne fragmenty negocjacji pomiędzy stroną rządową ( Jagielski) a stroną strajkującą ( Andrzej Gwiazda) podczas obrad w Stoczni Gdańskiej w sierpniu 1980 roku, a także fragmenty ówczesnego dziennika telewizyjnego relacjonującego wizytę I sekretarza PZPR Stanisława Kani w Moskwie i spotkanie z I sekretarzem KC KPZR Leonidem Breżniewem. W reportażu wykorzystano piosenki Elżbiety Kuczyńskiej nagrane w 1985 lub 1986 roku przez autora reportażu - odsłuchaj
  • Pomnik Solidarności w Elektrociepłowni. - jest to relacja dźwiękowa z uroczystości 25 lecia jego postawienia na terenie Elektrociepłowni Gorzów. SB-cy - nawet w stanie wojennym nie odważyli się go zburzyć - choć były takie plany - odsłuchaj
  • RMN 20 lat... -  jest to 20 minutowy reportaż  o powstaniu i działalności Ruchu Młodzieży Niezależnej w Gorzowie w latach 1982-1989 - odsłuchaj
  • To było dla mnie czymś niezwykłym - ponad 31 minutowy reportaż o powstaniu i działalności Radia Solidarność  działającego w Gorzowie w latach 1982-1989.  Są to obszerne fragmentu reportażu umieszczonego na płycie dołączonej do książki o Radiu Solidarność autorstwa Dariusza Rymara i Zbigniewa Bodnara.  W reportażu wykorzystano autentyczne-oryginalne nagrania audycji Radia Solidarność emitowane w Kostrzynie nad Odrą ( jedyna zachowana audycja) i Gorzowie ( łącznie nadano 81 audycji) - odsłuchaj
  • Wierchowicz o zamieszkach - jest fragment wypowiedzi mecenasa Jerzego Wierchowicza oceniającego skalę zamieszek z 31 sierpnia 1982 roku pod Katedrą - odsłuchaj
  • Zjazd Opozycji - jest to relacja z I Zjazdu Gorzowskiej Opozycji który odbył się 23 czerwca 2007 roku w Ośrodku w Długiem. Jednym z rozmówców jest Zbigniew Bełz ( pierwszy szef podziemnej Solidarności w Gorzowie) mieszkający obecnie w Kanadzie, oraz  małżeństwo Danuty i Stanisława Radziukiewicz, którzy wyemigrowali do Szwecji w 1985 roku. Kilkanaście  miesięcy po nagraniu, Danuta Radziukiewicz zmarła w Szwecji - odsłuchaj
  • "Cośmy przeżyli opowiemy przyszłym pokoleniom" - reportaż o Zofii Storoszczuk - kobiecie która pisała na maszynie, podczas strajku w ZM Ursus w grudniu 1981 roku, ulotki skierowane do wojska i milicji o zaprzestanie pacyfikacji Ursusa. Po pacyfikacji została dotkliwie pobita, leżała w szpitalu, potem skazana przez Wojskowy Sąd Garnizonowy  w Zielonej Górze na karę 1 roku więzienia w zawieszeniu na 3 lata. W reportażu wykorzystano autentyczne ogłoszenie wyroku nagrane przez Zbigniewa Bodnara na sali rozpraw. W maju 1985 roku  Zofia Storoszczuk wyemigrowała z rodziną do USA gdzie mieszka do dzisiaj - odsłuchaj
  • Historia Anny Marczyk - studentki gorzowskiego AWF, internowanej w pierwszych dniach stanu wojennego, początkowo w Poznaniu, potem w Osrodku Internowania Kobiet w Gołdapii - odsłuchaj
  • Reportaż o gorzowskich SB-kach i represjach stosowanych wobec członków Ruchu Młodzieży Niezależnej - odsłuchaj

Wszystkie nagrania zostały wyemitowane w Radiu Zachód i są autorstwem Zbigniewa Bodnara - dziennikarza  gorzowskiej redakcji Radia Zachód.