Dziś mamy: czwartek, 13 sierpnia 2020r.

Co jest dla Ciebie priorytetem w rozmowach NSZZ „Solidarność” z rządem?
Zobacz wynik sondy

Symbole Gorzowskiej Solidarności

ELEKTROCIEPŁOWNIA – Pomnik upamiętniający powstanie w Gorzowie Wielkopolskim Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego NSZZ „Solidarność”. Wybudowany według pomysłu Ryszarda Chromicza i śp. Edwarda Borowskiego. 13 września 1980 roku w budynku portierni EC przedstawiciele Elektrociepłowni, Zakładów Mechanicznych, Rejonu Dróg Publicznych i ZPJ „Silwana” podpisali dokument stanowiący o powstaniu w Gorzowie Wielkopolskim MKZ NSZZ „Solidarność”. Pomnik, którego odsłonięcie  i poświęcenie przez kapelana „Solidarności” ks. prałata Witolda Andrzejewskiego nastąpiło w pierwszą rocznicę wydarzenia, umiejscowiony jest przy bramie głównej Elektrociepłowni Gorzów SA.

PIŁSUDSKI – Pomnik konny Marszałka Józefa Piłsudskiego wybudowany przez Stowarzyszenie, które powstało z inicjatywy Gorzowskiej „Solidarności”. Rzeźba z brązu o wysokości 3 m i wadze 1,5 t posadowiona została na 2,5 m cokole na którym umieszczono cytat Marszałka: „Być zwyciężonym i nie ulec – to zwycięstwo. Zwyciężyć i spocząć na laurach – to klęska”, które były mottem działającej w podziemiu gorzowskiej „Solidarności”. Uroczyste poświęcenie przez Ordynariusza Diecezji Biskupa Stefana Regmunta i odsłonięcie, które zgromadziło 10 tys. mieszkańców miasta, nastąpiło 11 listopada 2008 roku w 90. rocznicę Odzyskania Niepodległości.  Pomnik autorstwa Roberta Sobocińskiego usytuowany jest na skwerze Wolności w Gorzowie Wielkopolskim.

KRZYŻ SOLIDARNOŚCI – „Krzyż Solidarności”, „Biały Krzyż” - symbol walki o „Solidarność” i wolną Polskę. Od 1981 roku przez kilka lat umiejscowiony przy gorzowskiej katedrze. Wykorzystywany był jako element ołtarza polowego i miejsce przy którym w stanie wojennym modlono się za Ojczyznę, a także składano wiązanki kwiatów i zapalano znicze nocą usuwane przez Służbę Bezpieczeństwa. Odsłonięcie i poświęcenie repliki „Białego Krzyża” przez Ordynariusza Diecezji Biskupa Adama Dyczkowskiego nastąpiło 13 grudnia 2007 roku po uroczystościach zorganizowanych przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”. Fundatorem „Białego Krzyża” o wysokości 6 m jest Zakład Mechaniczny „Mestil”.

TABLICA URSUSA - Tablica upamiętniająca pacyfikację przez oddziały ZOMO strajku w Zakładach Mechanicznych „URSUS” 16 grudnia 1981 roku. Znajduje się na budynku Gorzowskiego Rynku Hurtowego w sąsiedztwie nowo budowanej drogi łączącej ulicę Zieloną z Woskową. Pomysłodawcą jej umiejscowienia i jednocześnie honorowym „opiekunem” jest prezes GRH Ryszard Bronisz. Uroczyste poświęcenie i odsłonięcie tablicy, ufundowanej przez Zarząd Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność”, nastąpiło 16 grudnia 2006 roku podczas obchodów 25. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.