Biuro Eksperckie, dialogu i polityki społecznej

Kierownik Biura: Katarzyna Zimmer-Drabczyk

Sekretariat:
tel. 58 308-42-87, fax. 58 308-43-31

W skład Biura Eksperckiego, dialogu i polityki społecznej wchodzą:

• Zespół Ekonomiczny
  • Zespół Prawny
  • Zespół Polityki Społecznej
  • Zespół Monitoringu i Dialogu Społecznego
  • Pełnomocnik ds. Osób Niepełnosprawnych
  • Pełnomocnik ds. Przeciwdziałania Bezrobociu
  • Koordynator ds. Obrony Praw Związkowych

EKSPERCI SPOZA BIURA EKSPERCKIEGO, DIALOGU I POLITYKI SPOŁECZNEJ

Pełnomocnik ds. kobiet

Koordynuje działania Związku w zakresie praw kobiet i równości szans; reprezentuje Związek wobec organizacji krajowych i międzynarodowych zajmujących się problematyką praw kobiet i równości szans; współpracuje z Krajową Sekcją Kobiet

ANNA WOLAŃSKA

tel. 58 308 44 95

tel. kom. 501 606 365

Pełnomocnik ds. BHP

Bezpieczeństwo i higiena pracy  to grupa problemów, którymi NSZZ „Solidarność” zajmuje się na co dzień. Aby wspierać pracowników zorganizowanych w „S” w działaniach na rzecz bezpieczeństwa w pracy Pełnomocnik ds. Ochrony Środowiska Pracy:

• zbiera informacje dotyczące warunków pracy w zakładach,  działalności Społecznej Inspekcji Pracy,  naruszania przepisów prawa pracy, działań instytucji, organizacji oraz stowarzyszeń zajmujących się tematyką warunków i prawa pracy;
  • przygotowuje materiały, projekty uchwał, stanowisk oraz opinie dotyczące projektów aktów prawnych z zakresu ochrony człowieka w środowisku pracy;
  • wymienia informacje oraz doświadczenia z regionami (regionalnymi koordynatorami ds. ochrony człowieka w środowisku pracy), strukturami branżowymi (branżowymi koordynatorami ds. ochrony człowieka w środowisku pracy), społeczną inspekcją pracy;
  • współpracuje  z instytucjami nadzoru nad warunkami pracy, ministerstwami, instytutami naukowymi, związkami zawodowymi i organizacjami międzynarodowymi;
  • reprezentuje związek w komisjach, instytucjach i organizacjach  krajowych i międzynarodowych;
  • określa wytyczne dla działalności społecznej inspekcji pracy;
  • rozpatruje wnioski organizacji zakładowych, regionalnych i branżowych.

Marzena Flis

tel. 727 570 370

tel./fax 58 308 42 04

Pełnomocnik ds. Ekologii

Do zadań Pełnomocnika ds. Ekologii należy przede wszystkim kształtowanie działań i polityki Związku w dziedzinie ekologii i ochrony środowiska pracy oraz koordynowanie działań w tym zakresie prowadzonych przez regiony i krajowe struktury branżowe, dla poprawy stanu bezpieczeństwa w środowisku pracy i zahamowania degradacji środowiska naturalnego.

Robert Szewczyk

tel. 58 308 43 53

Pełnomocnik ds. Młodych

Współpracuje z odpowiednimi działami KK w kwestiach dotyczących sytuacji młodych ludzi na rynku pracy; reprezentuje KK wobec organizacji krajowych i międzynarodowych w zakresie dotyczącym osób młodych