Przegląd Oświatowy nr 19

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

Dni wolne od zajęć edukacyjnych czy wolne od pracy

Grażyna Z. KM POiW NSZZ „Solidarność”: W naszej szkole został sporządzony wykaz dyżurów nauczycieli w świetlicy szkolnej – w dni wolne od zajęć edukacyjnych.

1. Czy nauczyciele muszą pełnić te dyżury w czasie ferii zimowych i w czasie przerwy świątecznej?

2. Czy dni wolne od zajęć edukacyjnych to jest coś innego niż dzień wolny od pracy?

3. Czy zapis z posiedzeń Rady Pedagogicznej może być tylko na stronie internetowej szkoły (w formie elektronicznej)?

4. Czy w szkole musi być uchwalony regulamin Rady Pedagogicznej?

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 19, str. 9 i 10)

Akty prawne  Nowe ustawy i rozporządzenia

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki (Dz. U. z 2014 r. poz. 1150)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2014 r. w sprawie sposobu realizacji środków towarzyszących, które służą zapewnieniu skutecznego wykonania programu „Owoce i warzywa w szkole” (Dz. U. z 2014 r. poz. 1151)

* Protokół nr 13 do Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności dotyczącego zniesienia kary śmierci we wszystkich okolicznościach, sporządzony w Wilnie dnia 3 maja 2002 r. (Dz. U. z 2014 r. poz. 1155)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2014 r. w sprawie indywidualnego obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego dzieci i indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży (Dz. U. z 2014 r. poz. 1157)

* Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 sierpnia 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole” (Dz. U. z 2014 r. poz. 1158)

* Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 21 sierpnia 2014 r. w sprawie wymagań funkcjonalnych dla systemu teleinformatycznego i interfejsu komunikacyjnego oraz warunków współpracy systemu powiadamiania ratunkowego z Policją, Państwową Strażą Pożarną oraz dysponentami zespołów ratownictwa medycznego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1159)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej Z Dnia 29 sierpnia 2014 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (Dz. U. z 2014 r. poz. 1170)

* Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 1182)

* Ustawa z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 1184)

* Ustawa z dnia 25 lipca 2014 r. o zmianie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 1188)

wybrała Barbara Ellwart

Akty prawne Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej

z dnia 28 sierpnia 2014 r.

(Dz. U. z dnia 1 września 2014 r. poz. 1157)

Na podstawie art. 71b ust. 8 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

(całe rozporządzenie w: PO nr 19, str. 11 i 12)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"