Przegląd Oświatowy nr 18

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ

„Przegląd Prawny”

Prawnik informuje

Przyczyny odwołania nauczyciela ze stanowiska dyrektora szkoły i z innego stanowiska kierowniczego bez wypowiedzenia

W myśl art. 38 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 7 września o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, ze zm.), zwanej dalej u.s.o., w przypadkach szczególnie uzasadnionych, po zasięgnięciu opinii kuratora oświaty, a w przypadku szkół artystycznych – ministra kultury i dziedzictwa narodowego, organ, który powierzył nauczycielowi stanowisko kierownicze, może odwołać nauczyciela ze stanowiska kierowniczego w czasie roku szkolnego bez wypowiedzenia.

Jak wynika z treści tego przepisu, użyte w nim pojęcie „przypadki szczególnie uzasadnione” jest bardzo nieprecyzyjne, nieostre i niedookreślone. Dlatego też w praktyce często odwoływanie nauczyciela ze stanowiska kierowniczego, w trybie art. 38 ust. 1 pkt 2 u.s.o., dokonywane jest z nadużyciem tego przepisu, w związku z czym ukształtowało się bogate orzecznictwo sądów administracyjnych w tym zakresie. Mnogość publikowanych orzeczeń wojewódzkich sądów administracyjnych i Naczelnego Sądu Administracyjnego do art. 38 ust. 1 pkt 2 ustawy o systemie oświaty, szczególnie w ostatnich latach, świadczy (…)

(cały art. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 18, str. 9, 10, 11 i 12)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"