Szerzyć najwyższe wartości wśród młodzieży

Email Drukuj PDF

Nasze rozmowy

O konkursie „Zło dobrem zwyciężaj” z przewodniczącym Sekcji Oświaty i Wychowania Regionu Śląsko-Dąbrowskiego Lesławem Ordonem – pomysłodawcą i koordynatorem konkursu rozmawia Barbara Ellwart.

– Kiedy i z czyjej inicjatywy został zorganizowany konkurs?

– Pomysł przeprowadzenia konkursu pojawił się we wrześniu 2013 roku. Wtedy też Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” podjęło decyzję o zorganizowaniu konkursu.

– Dlaczego podjęliście się Państwo zorganizowania tego konkursu właśnie w tym roku?

– Zależy nam na przybliżaniu historii i idei „Solidarności” oraz osób związanych z naszym Związkiem. W roku 2014 przypada trzydziesta rocznica śmierci księdza Jerzego Popiełuszki, który odegrał wyjątkową rolę w naszych czasach. Heroiczna posługa kapelana „Solidarności”, jego wierność Ewangelii, głoszenie ideałów wolnościowych i poszanowania praw pracowniczych oraz męczeńska śmierć w imię prawdy, budzą szacunek i zasługują na przypominanie ich zwłaszcza młodym ludziom. Naszą misją – jako nauczycieli i związkowców – jest szerzenie najwyższych wartości wśród młodzieży. Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ogłosiła rok 2014 „Rokiem Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki”. Tak się szczęśliwie złożyło, że również w tym roku – z upoważnienia papieża Franciszka – ustanowiono księdza Jerzego patronem Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

– Jaki charakter ma konkurs?

– Celem naszym było zainteresowanie jak największej rzeszy młodzieży tematyką konkursu i dlatego nie ograniczaliśmy się do jednej kategorii wiekowej. Zależało nam na tym, by w konkursie wzięli udział uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. (…)

(cała rozmowa w: PO nr 17, s. 8 i 13)

Artykuły powiązane:

Rozstrzygnięcie konkursu „Zło dobrem zwyciężaj” – Ksiądz Jerzy Popiełuszko – sługa prawdy i wolności.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"