Przegląd Oświatowy nr 16

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny”

Prawnik informuje: W sprawie podpisywania oświadczeń dotyczących rad pedagogicznych po czasie obowiązkowych zajęć. W jednym z miast powiatowych dyrektorzy szkół na polecenie organu prowadzącego przedkładają do podpisania przez nauczycieli oświadczenia o poniższej treści:

Oświadczenie

Oświadczam, że działając zgodnie z Kodeksem pracy i Kartą Nauczyciela, wyrażam (nie wyrażam) zgodę na przeprowadzanie posiedzeń rad pedagogicznych w dniach od poniedziałku do piątku, po czasie obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w ilości godzin pracy, przekraczającej dobowy wymiar, który wynosi 8 godzin na dobę pracowniczą.

Terminy posiedzeń rad pedagogicznych są ustalone w planie pracy szkoły.

Oświadczenie takie jest niezgodne z prawem, nie wywołuje skutków prawnych, jest niepotrzebne i niedopuszczalne.

Zgodnie z art. 129 par. 1 Kodeksu pracy, który obowiązuje powszechnie, czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, w przyjętym okresie rozliczeniowym.

(…)

( cały art. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 16, str. 9)

Poczta do prawnika: Nagroda jubileuszowa.

Przewodniczący Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Ksiądz jest zatrudniony jako nauczyciel katecheta w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym od 1września 2010 r. Przychodząc do pracy, przedstawił stosowne świadectwa pracy, poświadczające 22-letni staż pracy.

Czy w związku z powyższym specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy jest zobowiązany wypłacić księdzu nagrodę jubileuszową za 25 lat pracy?

Nagrody jubileuszowe, o których mowa w art. 47 Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2014 r. poz. 191), przysługują wszystkim nauczycielom objętym pełnym zakresem tej ustawy, bez względu na wymiar ich zatrudnienia. Innymi słowy (…)

(cała odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 16, str. 10)

Akty prawne: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lipca 2014 r. w sprawie udzielania dotacji celowej na wyposażenie szkół w podręczniki, materiały edukacyjne i materiały ćwiczeniowe

(Dz. U. z dnia 8 lipca 2014 r. poz. 902)

Na podstawie art. 22ag ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

(…)

(całe rozporządzenie w: PO nr 16, s. 11 i 12)

Akty prawne. Nowe ustawy i rozporządzenia

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 grudnia 2012 r. w sprawie określenia wzorów miesięcznych i rocznych informacji o zatrudnieniu, kształceniu lub o działalności na rzecz osób niepełnosprawnych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 809)

* Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 811)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 13 czerwca 2014 r. w sprawie wysokości środków finansowych przeznaczonych na wypłatę dopłaty krajowej w roku szkolnym 2014/2015 (dot. ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych) (Dz. U. z 2014 r. poz. 815)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 czerwca 2014 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 817)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie rodzaju placówek uprawnionych do uzyskania karty parkingowej (Dz. U. z 2014 r. poz. 818)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakładowego funduszu rehabilitacji osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 820)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zwrotu kosztów wyposażenia stanowiska pracy osoby niepełnosprawnej (Dz. U. z 2014 r. poz. 824)

* Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014 r. 827)

* Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 9 czerwca 2014 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących zbiórek publicznych (Dz. U. z 2014 r. poz. 833)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 16 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 836)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 17 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie akredytacji placówek doskonalenia nauczycieli (Dz. U. z 2014 r. poz. 840)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 24 czerwca 2014 r. w sprawie wysokości opłaty za wydanie karty parkingowej oraz warunków dystrybucji blankietów kart parkingowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 843)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 24 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2014 r. poz. 846)

* Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 24 czerwca 2014 r. w sprawie nadzoru nad nieletnim (Dz. U. z 2014 r. poz. 855

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek, szczegółowego sposobu oraz trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do podręczników szkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 860)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2014 r. w sprawie refundowania ze środków Funduszu Pracy wynagrodzeń wypłacanych młodocianym pracownikom (Dz. U. z 2014 r. poz. 865)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2014 r. w sprawie wzoru oraz trybu wydawania i zwrotu kart parkingowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 870)

* Ustawa z dnia 10 czerwca 2014 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 877)

* Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 26 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych szkół i placówek artystycznych (Dz. U. z 2014 r. poz. 882)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 maja 2010 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. 893)

* Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 czerwca 2014 r. sygn. akt P 6/12 (dot. ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa) (Dz. U. z 2014 r. poz. 898)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lipca 2014 r. w sprawie udzielania dotacji celowej na wyposażenie szkół w podręczniki, materiały edukacyjne i materiały ćwiczeniowe (Dz. U. z 2014 r. poz. 902)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 lipca 2014 r. w sprawie dopuszczania do użytku szkolnego podręczników (Dz. U. z 2014 r. poz. 909)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 922)

* Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 27 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zasadniczych wymagań dla zabawek (Dz. U. z 2014 r. poz. 934)

wybrała Barbara Ellwart

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"