Przegląd Oświatowy nr 15

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Prawnik informuje

Środki zaskarżenia od odwołania nauczyciela ze stanowiska dyrektora i wicedyrektora szkoły

Dyrektor gimnazjum w W. odwołał nauczyciela ze stanowiska wicedyrektora. Zdaniem wicedyrektora, odwołanie go z tego stanowiska nastąpiło niezgodnie z prawem. Przy podejmowaniu takiego działania dyrektor nie zasięgnął opinii rady pedagogicznej, poza zbieraniem podpisów od indywidualnych nauczycieli w czasie przerwy międzylekcyjnej; brak było również opinii kuratora oświaty. Poza tym nie było podstaw merytorycznych do odwołania ze stanowiska kierowniczego i to w czasie roku szkolnego, po kilkunastu latach nienagannego sprawowania tej funkcji. W związku z tym zwolniony wicedyrektor odwołał się do prezydenta miasta, który uznał, że nie jest instancją odwoławczą od aktów dyrektora szkoły i odmówił rozpatrzenia odwołania.

Na skutek tego nauczyciel zwolniony z funkcji wicedyrektora szkoły wystąpił do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego ze skargą na bezczynność prezydenta miasta, uważając, że powinien on rozpatrzyć złożone odwołanie.

Wojewódzki Sąd Administracyjny odrzucił skargę, wychodząc z założenia, że akt odwołania ze stanowiska wicedyrektora szkoły nie stanowi decyzji administracyjnej, o której mowa w art. 104 Kodeksu postępowania administracyjnego i tym samym nie podlega ocenie co do zgodności z prawem w trybie odwoławczym, przewidzianym w tym kodeksie. W tej sytuacji, według WSA, prezydent miasta nie miał żadnych podstaw prawnych do wydania aktu administracyjnego, o jakim mowa w art. 3 par. 2 pkt 1 lub pkt 2 ustawy – prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Brak jest też w przepisach obowiązującego prawa, w tym i przepisach ustawy o systemie oświaty, normy kompetencyjnej, uprawniającej wyżej wymieniony organ do wydania aktu administracyjnego w sprawie rozpatrzenia odwołania od aktu odwołania ze stanowiska wicedyrektora

Z takim stanowiskiem nie można się zgodzić z następujących względów.

(…)

( cała odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 14, str. 9 i 10)

Akty prawne Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2014 r. w sprawie wysokości zwiększenia wskaźnika waloryzacji emerytur i rent w 2015 r.

(Dz. U. z dnia 16 lipca 2014 r. poz. 938)

Na podstawie art. 89 ust. 5 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

(…)

(całe rozporządzenie w: PO nr 15, s. 11)

Akty prawne

Nowe ustawy i rozporządzenia

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie profilowania pomocy dla bezrobotnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 631)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie programów specjalnych (Na podstawie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy) (Dz. U. z 2014 r. poz. 638)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie przyznawania środków z Krajowego Funduszu Szkoleniowego (na podstawie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy) (Dz. U. z 2014 r. poz. 639)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie dodatku do wynagrodzenia dla pracowników publicznych służb zatrudnienia oraz Ochotniczych Hufców Pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 640)

* Ustawa z dnia 24 kwietnia 2014 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty (Dz. U. z 2014 r. poz. 642)

* Rozporządzenie Ministra Nauki I Szkolnictwa Wyższego z dnia 15 maja 2014 r. w sprawie maksymalnej wysokości opłat za postępowanie związane z przyjęciem na studia na rok akademicki 2014/2015 (Dz. U. z 2014 r. poz. 672)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 kwietnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ramowego programu szkolenia kandydatów na egzaminatorów, sposobu prowadzenia ewidencji egzaminatorów oraz trybu wpisywania i skreślania egzaminatorów z ewidencji (Dz. U. z 2014 r. 675)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 maja 2014 r. w sprawie minimalnej wysokości środków finansowych, jakie będzie musiał posiadać cudzoziemiec, który zamierza na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej podjąć lub kontynuować naukę, oraz dokumentów mogących potwierdzić możliwość uzyskania takich środków (Dz. U. z 2014 r. poz. 676)

* Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 maja 2014 r. sygn. akt SK 61/13 (dot. ustawy o emeryturach i rentach z FUS) (Dz. U. z 2014 r. poz. 683)

* Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 7 maja 2014 r. sygn. akt K 43/12 (wniosek Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”) (Dz. U. z dnia 26 maja 2014 r. poz. 684)

* Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 15 maja 2014 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do publicznych szkół i publicznych placówek artystycznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych (Dz. U. z 2014 r. poz. 686)

* Rozporządzenie Ministra Nauki I Szkolnictwa Wyższego z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie szczegółowych zasad, trybu i kryteriów udzielania, spłacania oraz umarzania kredytów i pożyczek studenckich (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 688)

* Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 20 maja 2014 r. sygn. akt K 17/13 (dot. ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych) (Dz. U. z 2014 r. poz. 693)

* Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach emerytalnych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 710)

* Ustawa z dnia 5 grudnia 2002 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów mieszkaniowych o stałej stopie procentowej (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 711)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2014/2015 (Dz. U. z 2014 r. poz. 721)

* Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 maja 2014 r. w sprawie okresowej oraz okresowej porównawczej stopy zwrotu otwartego funduszu emerytalnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 753)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 755)

* Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 28 maja 2014 r. uchylające rozporządzenie w sprawie stażu adaptacyjnego i testu umiejętności przeprowadzanych w toku postępowania o uznanie kwalifikacji do podejmowania lub wykonywania działalności pilota wycieczek (Dz. U. z 2014 r. poz. 758)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 760)

* Ustawa z dnia 9 maja 2014 r. o ułatwieniu dostępu do wykonywania niektórych zawodów regulowanych (Dz. U. z 2014 r. poz. 768)

* Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 października 2004 r. w sprawie rejestru instytucji szkoleniowych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 781)

* Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli szkół artystycznych, placówek kształcenia artystycznego i placówek doskonalenia nauczycieli (Dz. U. z 2014 r. poz. 784)

* Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie ramowych planów nauczania w publicznych szkołach i placówkach artystycznych (Dz. U. z 2014 r. poz. 785)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 maja 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (Dz. U. z 2014 r. poz. 803)

wybrała Barbara Ellwart

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"