Przegląd Oświatowy nr 14

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

W sprawie opiniowania nagrody dyrektora szkoły.

Przewodniczący KM POiW NSZZ „S”: Czy do przyznania nagrody dyrektora szkoły potrzebna jest opinia związków zawodowych i rady pedagogicznej?

(…)

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 14, str. 9 i 10)

Akty prawne

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 416, poz. 922)

Na podstawie art. 30 ust. 5, art. 33 ust. 3 oraz art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2014 r. poz. 191) zarządza się, co następuje:

(…)

(całe rozporządzenie, łącznie z aktualną tabelą zaw. wysokość minimalnych

stawek wynagrodzenia zasadniczego, w: PO nr 14, str. 11, 12 i 13)

Nasze rozmowy.

Ultimatum „S” oświatowej

O stanowisku Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie zamrożenia płac w oświacie oraz na temat projektu nowelizacji ustawy o systemie oświaty i ograniczania stosowania przepisów Karty Nauczyciela z przewodniczącym Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Ryszardem Proksą rozmawia Barbara Ellwart.

– Dlaczego Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” wydała stanowisko na temat płac w oświacie?

– Kolejny już rok w założeniach do budżetu państwa – również na rok 2015 – nie uwzględniono oświaty i całej sfery budżetowej w waloryzacji płac. Na dodatek minister edukacji narodowej powtórzyła utarty slogan o 40-procentowych „podwyżkach” w oświacie. Niestety, w rzeczywistości nasza grupa zawodowa nadal plasuje się na ostatnim miejscu w tabeli płac pracowników z wyższym wykształceniem w Polsce, nie wspominając już o Europie.

Jeżeli za wskaźnik wzrostu płac w oświacie weźmiemy stosunek płacy nauczycieli do średniej płacy w kraju, to okazuje się, że nasze wynagrodzenia są na poziomie płac z 2007 roku!

Od 2012 r. wynagrodzenia nauczycieli pozostają na niezmienionym poziomie. W tym czasie, na skutek zmian w prawie oświatowym, znacznie zwiększono zakres zadań i obowiązków, a tym samym odpowiedzialności nauczycieli. (…)

– Czego domaga się „Solidarność” oświatowa?

– (…)

(cały tekst rozmowy w PO 14 s. 5 i 6)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"