Przegląd Oświatowy nr 13

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny”, Poczta do prawnika

Zniżka godzin dla działacza związkowego:

Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S”: W jakiej wysokości przysługuje nauczycielowi pełniącemu funkcję członka zarządu Międzyzakładowej Organizacji Związkowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w K. prawo do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy, gdy liczba członków tej jednostki organizacyjnej, wliczając w to nauczycieli emerytowanych, wynosi 128, w tym 98 członków zatrudnionych w placówkach oświatowych w obrębie jednego organu prowadzącego?

Czy tę „zniżkę godzin” można podzielić pomiędzy trzech nauczycieli – członków komisji międzyzakładowej?

(…)

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 13, str. 9 i 10)

Akty prawne

Ustawa z dnia 24 kwietnia 2014 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty (Dz. U. z 2014 r. poz. 642)

Art. 1.

W ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) wprowadza się następujące zmiany:

(…)

(cała ustawa w: PO nr 13, str. 10, 11 i 12)

Bibliografia tekstów prawnych drukowanych w “Przeglądzie Oświatowym” od 1 stycznia do 30 czerwca 2014 r.

Nr “PO” Data wydania Tytuł

1 (481) 1.01.2014 r. * Urlop na przygotowanie i przeprowadzenie obrony pracy doktorskiej (poczta do prawnika)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 września 2013 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2014 r. (akty prawne)

* W sprawie zatrudnienia księgowej przez radę rodziców (poczta do prawnika)

* Minimalna temperatura w szkole

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

*Bibliografia tekstów prawnych drukowanych w “Przeglądzie Oświatowym” od 1 września do 31 grudnia 2013 roku

2 (482) 15.01.2014 r. * W sprawie uprawnień do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego (poczta do prawnika)

* Nauczycielskie świadczenia kompensacyjne (NSZZ „S” informuje)

* Informacja w sprawie obecnej sytuacji pracowników placówek opiekuńczo-wychowawczych (NSZZ „S” informuje)

3 (483) 1.02.2014 r. * Uprawnienia koła pracowników oświaty i wychowania NSZZ „Solidarność” (prawnik informuje)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

4 (484) 15.02.2014 r. * Ważne w czasie wyborów (przypominamy)

* Wskazywanie członków związku do ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem stosunku pracy (prawnik informuje)

* Ochrona działacza związkowego przed rozwiązaniem stosunku pracy (prawnik informuje)

* Zasady wynagradzania pracownika zwolnionego z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej (poczta do prawnika)

5 (485) 1.03.2014 r. * Odprawa i dodatek dla nauczyciela zlikwidowanej szkoły (poczta do prawnika)

* Dodatek za pracę w trudnych i uciążliwych warunkach (poczta do prawnika)

* Godziny karciane (informujemy)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 września 2013 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego (akty prawne)

6 (486) 15.03.2014 r. * Udział nauczyciela w egzaminach końcowych i w części pisemnej próbnej matury (poczta do prawnika)

* W sprawie przywrócenia do pracy (poczta do prawnika)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 października 2013 r. w sprawie organizowania wczesnego wspomagania rozwoju dzieci (akty prawne)

7 (487) 1.04.2014 r. * W sprawie informacji o liczbie członków związku (poczta do prawnika)

* Uprawnienia do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego (poczta do prawnika)

* W roku 2014 fundusz na dofinansowanie doskonalenia zawodowego może być niższy niż 1 procent (prawnik informuje)

* Ustawa z dnia 11 października 2013 r. o zmianie ustawy o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego oraz ustawy – Karta Nauczyciela (akty prawne)

* Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 18 grudnia 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów poświadczających uprawnienia do korzystania z ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (akty prawne)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

8 (488) 15.04.2014 r. * Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 listopada 2014 r. w sprawie warunków i sposobu wykonywania przez przedszkola, szkoły i placówki publiczne zadań umożliwiających podtrzymywanie poczucia tożsamości narodowej, etnicznej i językowej uczniów należących do mniejszości narodowych i etnicznych oraz społeczności posługującej się językiem regionalnym (akty prawne)

9 (489) 1.05.2014 r. * Odwołanie od wypowiedzenia stosunku pracy a przeniesienie nauczyciela w stan nieczynny (prawnik informuje)

10 (490) 15.05.2014 r. * Rozwiązanie umowy o pracę z nauczycielem zatrudnionym na czas nieokreślony w niepełnym wymiarze zajęć (prawnik informuje)

* Ochrona działaczy związkowych (poczta do prawnika)

* Odmowa wykonania polecenia służbowego z powodu opieki nad dzieckiem (poczta do prawnika)

* W sprawie świadczenia kompensacyjnego (poczta do prawnika)

* Ochrona przed wypowiedzeniem zakładowego społecznego inspektora pracy (poczta do prawnika)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie trybu uznawania zdarzenia powstałego w okresie ubezpieczenia wypadkowego za wypadek przy pracy, kwalifikacji prawnej zdarzenia, wzoru karty wypadku i terminu jej sporządzenia (akty prawne)

11 (491) 1.06.2014 r. * Udział przedstawiciela organizacji związkowej w komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły (prawnik informuje)

* Konkurs na stanowisko dyrektora szkoły publicznej (poczta do prawnika)

* Kandydat na stanowisko dyrektora szkoły (poczta do prawnika)

* W sprawie trzynastki (poczta do prawnika)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków wynagradzania egzaminatorów za udział w przeprowadzaniu sprawdzianu i egzaminów oraz nauczycieli akademickich za udział w przeprowadzaniu części ustnej egzaminu maturalnego (akty prawne)

12 (352) 15.06.2007 r. * Nadgodziny a niewypracowanie nauczycielskiego pensum z powodu wcześniejszego kończenia zajęć (poczta do prawnika)

* Nagroda jubileuszowa dla nauczyciela, który przebywał na zasiłku dla bezrobotnych (poczta do prawnika)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

* Środki czystości w szkole (poczta do prawnika)

* W sprawie zwolnienia nauczycieli z pracy lub zmniejszenia im wymiaru zatrudnienia (poczta do prawnika)

* Ustawa z dnia 21 lutego 2014 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty (akty prawne)

opracowała Barbara Ellwart

Akty prawne. Nowe ustawy i rozporządzenia

* Ustawa z dnia 24 kwietnia 2014 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 559)

* Ustawa z dnia 4 kwietnia 2014 r. o europejskiej inicjatywie obywatelskiej (Dz. U. z 2014 r. poz. 575)

* Ustawa z dnia 14 marca 2014 r. o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 598)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 maja 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu wspomagania nauczania języka polskiego, historii, geografii, kultury polskiej i innych przedmiotów nauczanych w języku polskim wśród Polonii i Polaków zamieszkałych za granicą oraz dzieci pracowników migrujących (Dz. U. z 2014 r. poz. 608)

* Rozporządzenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 28 kwietnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie typów szkół artystycznych publicznych i niepublicznych (Dz. U. z 2014 r. poz. 610)

* Ustawa z dnia 21 marca 2014 r. o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 619)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie legitymacji członka Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2014 r. poz. 620)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2014 r. poz. 622)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie rad rynku pracy (Dz. U. z 2014 r. 630)

wybrała Barbara Ellwart

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"