Przegląd Oświatowy nr 10

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ, „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

Rozwiązanie umowy o pracę z nauczycielem zatrudnionym na czas nieokreślony w niepełnym wymiarze zajęć

Dorota H.: Jestem nauczycielem mianowanym zatrudnionym na 10/18 etatu, przez co nie jestem zatrudniona przez mianowanie. Jestem zatrudniona na czas nieokreślony. W roku 2012/2013 byłam na zwolnieniu lekarskim, a od połowy stycznia do czerwca – na urlopie macierzyńskim.

W szkole zatrudnionych jest pięcioro nauczycieli wychowania fizycznego: troje nauczycieli dyplomowanych na pełnych etatach, jeden nauczyciel mianowany i ja . Dyrekcja, planując rok szkolny 2014/2015, zakłada zachowanie dwóch oddziałów, a obecnie jest sześć oddziałów, przez co zmniejsza się ilość godzin w arkuszu. Ja mam dostać wypowiedzenie z pracy.

Czy – jeżeli w lipcu będzie więcej oddziałów niż planowane dwa – dyrekcja ma obowiązek zatrudnić nauczyciela (mnie) w okresie wypowiedzenia, czy może zatrudnić kogoś z zewnątrz?

Czy mogę przejść w stan nieczynny, a jeśli będą godziny, to od września rozpocząć pracę?

Czy – jeżeli w kwietniu złożę wniosek o urlop wychowawczy – to tym samym dyrektor nie będzie mógł wręczyć mi wypowiedzenia?

Czy – jeśli okaże się w lipcu, że są godziny – to będę mogła napisać pismo, że rezygnuję z urlopu i wrócić do pracy ?

(…)

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 10, str. 9)

Ochrona działaczy związkowych.

Anna Z.: Jako Komisja Międzyzakładowa na mocy uchwały podjęliśmy decyzję o osobach chronionych. Dyrektor przysłał mi pismo, prosząc o podanie, do jakiego zakresu prawa pracy upoważniona jest osoba chroniona.

Proszę o odpowiedź na pytanie dyrektora:

Do jakiego zakresu prawa pracy upoważniona jest osoba chroniona?

(…)

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 10, str. 10)

Odmowa wykonania polecenia służbowego z powodu opieki nad dzieckiem.

Tadeusz R.: Czy nauczyciel może odmówić wykonania polecenia służbowego, a konkretnie: delegacji służbowej gdziekolwiek, jeżeli ma na wychowaniu dziecko do czwartego roku życia?

(…)

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 10, str. 10)

W sprawie świadczenia kompensacyjnego

Henryka G.: Nauczycielowi wygasła umowa o pracę (…). Dyrektor odmówił przedłużenia umowy o pracę ze względu na ograniczenia budżetowe. Nauczyciel chciałby uzyskać świadczenie kompensacyjne.

Czy jest możliwe uzyskanie świadczenia kompensacyjnego?

Jakie warunki powinien spełnić nauczyciel, żeby uzyskać świadczenie kompensacyjne?

Czy nauczyciel może domagać się sprostowania świadectwa pracy, że zwolniono go z przyczyn organizacyjnych, na podstawie art. 20 ust. 1, ust. 5c i ust. 7 Karty Nauczyciela?

(…)

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 10, str. 11)

Ochrona przed wypowiedzeniem zakładowego społecznego inspektora pracy

Krystyna Z.: Nauczyciel (…) pełni funkcję społecznego inspektora pracy. Jego mandat wygaśnie w 2015 roku. Jeszcze w tym roku szkolnym zamierza skorzystać z rocznego urlopu dla poratowania zdrowia. Obawia się jednak, że w czasie, kiedy będzie przebywał na urlopie zdrowotnym, dyrektor szkoły może od 1 września 2014 roku zmienić na niekorzyść jego warunki pracy i płacy.

Czy pracownik pełniący funkcję społecznego inspektora pracy zachowuje prawo do ochrony (zgodnie z art. 13 ust. 3 ustawy z dnia 24 czerwca 1983 roku o społecznej inspekcji pracy) również wtedy, kiedy przebywa na urlopie dla poratowania zdrowia?

(…)

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 10, str. 11)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"