Przegląd Oświatowy nr 9

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Prawnik informuje: Odwołanie od wypowiedzenia stosunku pracy, a przeniesienie nauczyciela w stan nieczynny.

Zgodnie z art. 20 ust. 1 i 3 Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674, ze zm.), w razie zmian organizacyjnych, uniemożliwiających dalsze zatrudnienie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć, dyrektor szkoły rozwiązuje z nim stosunek pracy lub – na wniosek nauczyciela – przenosi go w stan nieczynny.

Rozwiązanie stosunku pracy następuje z końcem roku szkolnego po uprzednim trzymiesięcznym wypowiedzeniu.

W myśl art. 264 par. 1 Ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, ze zm.) nauczyciel może odwołać się do sądu pracy od wypowiedzenia stosunku pracy w ciągu 7 dni od doręczenia mu wypowiedzenia. Według art. 20 ust. 5c Karty Nauczyciela, wypowiedzenie jest bezskuteczne w przypadku złożenia przez nauczyciela, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wypowiedzenia stosunku pracy pisemnego wniosku o przeniesienie w stan nieczynny.

Z zestawienia powyższych przepisów wynika, że do złożenia odwołania do sądu pracy o uznanie wypowiedzenia stosunku pracy za bezskuteczne oraz o przywrócenie do pracy – nauczyciel ma 7 dni (kalendarzowych), a do złożenia wniosku o przeniesienie w stan nieczynny – 30 dni; w jednym i drugim przypadku, licząc od dnia doręczenia wypowiedzenia. Jeżeli nauczyciel złoży odwołanie do sądu pracy o uznanie wypowiedzenia stosunku pracy za bezskuteczne w ciągu 7 dni od doręczenia mu wypowiedzenia, a następnie w ciągu 30 dni złoży wniosek o przeniesienie w stan nieczynny, do czego w jednym i drugim przypadku przysługuje mu prawo, to powstaje kwestia, co dalej dzieje się z jego odwołaniem o uznanie wypowiedzenia stosunku pracy za bezskuteczne, skoro, w myśl art. 20 ust. 5c Karty Nauczyciela, już z chwilą złożenia wniosku o przeniesienie w stan nieczynny wypowiedzenie stosunku pracy jest z mocy prawa bezskuteczne i nie przysługuje też roszczenie o przywrócenie do pracy po rozwiązaniu stosunku pracy, skoro stosunek pracy nie ulega rozwiązaniu, lecz wygasa po zakończeniu stanu nieczynnego, a ponadto w czasie trwania stanu nieczynnego nauczyciel pozostaje w stosunku pracy i roszczenie o przywrócenie do pracy byłoby bezpodstawne.

W orzecznictwie Sądu Najwyższego ukształtowały się w tej sprawie dwa stanowiska.

(…)

(cały art. mec. B. Soczyńskiego w PO 9, s. 9-12)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"