Przegląd Oświatowy nr 7

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny" Poczta do prawnika

W sprawie informacji o liczbie członków związku

Tadeusz L.: Czy samorząd może prosić organizację związkową o przekazywanie informacji o liczbie zrzeszonych członków w poszczególnych placówkach? (…)

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 7, str. 9)

Uprawnienia do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego

Krzysztof Z.: Pracę zawodową rozpocząłem w latach osiemdziesiątych (…) w domu dziecka (pracowałem tam ponad 10 lat), a od roku 2001 pracuję w szkole.

Urodziłem się w 1964 roku, więc, zgodnie z art. 4 pkt 3 ustawy o nauczycielskich świadczeniach kompensacyjnych, 60 lat skończę w 2024 roku, a mój staż pracy w oświacie w roku 2024 wyniesie 38 lat, bo wychowawcy w domach dziecka do co najmniej roku 2001 byli pracownikami oświaty.

Czy praca w domu dziecka podlega wliczeniu przy ustalaniu uprawnień do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego?

Czy w 2024 r. będę mógł bez przeszkód skorzystać z nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego? (…)

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 7, str. 10)

Prawnik informuje

W roku 2014 fundusz na dofinansowanie doskonalenia zawodowego może być niższy niż 1 procent

W związku z licznymi pytaniami w przedmiocie wysokości środków przeznaczonych na doskonalenie zawodowe nauczycieli w 2014 r. stwierdzam, co następuje.

Zgodnie z art. 70a Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674, ze zm.) w budżetach organów prowadzących szkoły wyodrębnia się środki na dofinansowanie doskonalenia zawodowego nauczycieli, z uwzględnieniem doradztwa metodycznego – w wysokości 1 proc. planowanych rocznych środków przeznaczonych na wynagrodzenia osobowe nauczycieli.

Przepisy art. 9 uchwalonej przez Sejm w dniu 8 listopada 2013 r. ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. z 2013 r. poz. 1645) umożliwiają w roku 2014 „elastyczne” planowanie środków na doskonalenie zawodowe nauczycieli. Ustawodawca ustalił, że wysokości rocznych środków (…)

(cały art. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 7, str. 10)

Akty prawne

Ustawa z dnia 11 października 2013 r. o zmianie ustawy o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego oraz ustawy – Karta Nauczyciela

(Dz. U. z 2013 r. poz. 1421)

Art. 1.

W ustawie z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2012 r. poz. 1138) wprowadza się następujące zmiany: (…)

(cały tekst ustawy w: PO nr 7, str. 11)

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju

z dnia 18 grudnia 2013 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów poświadczających uprawnienia do korzystania z ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego

(Dz. U. z 2013 r. poz. 1661)

Na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2012 r. poz. 1138 oraz z 2013 r. poz. 1421 i 1650) zarządza się, co następuje: (…)

(cały tekst rozporządzenia w: PO nr 7, str. 11)

Bezpłatne porady prawne:

ABC ZWIĄZKOWCA

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"