Przegląd Oświatowy nr 5

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

Odprawa i dodatek dla nauczyciela zlikwidowanej szkoły

Mariusz Z.: Od 1 września 2013 r., decyzją rady gminy, zamknięto dwie szkoły podstawowe. W wyniku tego nauczycielom zlikwidowanych szkół należała się odprawa. Poinformowano nas, że w związku z tymi wypłatami – nauczycielom nie należą się wyrównania za 2013 r., ponieważ przekraczamy średnie (…).

Czy niewypłacenie nauczycielom wyrównań za 2013 r. (w tej sytuacji) jest zgodne z prawem, czy też władze przekroczyły swoje kompetencje?

Czy odprawy dla nauczycieli ze zlikwidowanych placówek mogą być doliczane do naszej średniej?

(odp. prawnika – mec. B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 9)

Dodatek za pracę w trudnych i uciążliwych warunkach

Wojciech G.: Nauczyciel pracuje od 2008 roku w klasie, w której są uczniowie z normą umysłową oraz uczniowie z autyzmem, upośledzeniem umiarkowanym. Nie otrzymuje dodatku za utrudnione warunki pracy, chociaż Rozporządzenie MENiS z dnia 31stycznia 2005 r. o tym mówi. Przez kolejne lata zgłaszał ustnie swoją prośbę do dyrektora szkoły. Dyrektor szkoły wiele razy odpowiadał ustnie, że nie otrzyma dodatku ze względu na brak zapisu w regulaminie rady gminy. W tym roku szkolnym nauczyciel złożył pismo dwukrotnie do dyrektora, nie otrzymał odpowiedzi. To samo pismo wystosował do wójta gminy i do radnych. Do tej pory radni nie zostali zapoznani z tym pismem. Dołączam Uchwałę Rady Gminy w sprawie regulaminu wynagradzania nauczycieli w szkołach i placówkach prowadzonych przez gminę (…).

Czy nauczycielowi przysługuje dodatek za pracę w trudnych i uciążliwych warunkach?

W jaki sposób można prawnie domagać się tego dodatku?

(odp. prawnika – mec. B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 9)

Informujemy Godziny karciane

Godziny karciane realizuje się w ramach każdego stosunku pracy zawartego ze szkołą

Nauczyciel powinien realizować godziny karciane w ramach każdego stosunku pracy zawartego ze szkołą i placówką oświatową. Jeżeli jest zatrudniony w niepełnym wymiarze zajęć, to realizuje proporcjonalnie obniżony wymiar godzin karcianych.

Nauczyciel zatrudniony w pełnym wymiarze zajęć zobowiązany jest realizować zajęcia dodatkowe w wymiarze:

* w szkołach podstawowych i gimnazjach – 2 godzin tygodniowo,

* w szkołach ponadgimnazjalnych – l godziny tygodniowo

(art. 42 ust 2 pkt 2 Karty Nauczyciela).

Liczymy tygodnie bez ferii, dni wolnych od pracy i przerw w nauce

Zajęcia realizowane w wymiarze określonym w art. 42 ust. 2 pkt 2 KN powinny być rejestrowane i rozliczane w okresach półrocznych w dziennikach zajęć pozalekcyjnych (art. 42 ust. 7a pkt 2 KN). Zajęcia te powinny być rozliczane z wyłączeniem:

* ferii zimowych i ferii letnich,

* dni wolnych od pracy,

* przerw w nauce określonych w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 18 kwietnia 2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego.

Liczba godzin karcianych ulega zmniejszeniu

(…)

(cały tekst Danuty Kubackiej w: PO nr 5, str. 10 i 11)

Akty prawne

Nowe ustawy i rozporządzenia

* Ustawa z dnia 11 października 2013 r. o zmianie ustawy o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2013 r. poz. 1318)

* Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 26 września 2013 r. w sprawie kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczycieli zakładów poprawczych, schronisk dla nieletnich oraz rodzinnych ośrodków diagnostyczno-konsultacyjnych, trybu postępowania odwoławczego oraz składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego (Dz. U. z 2013 r. poz. 1327)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 listopada 2013 r. w sprawie dofinansowania z Funduszu Pracy kosztów szkolenia pracowników objętych szczególnymi rozwiązaniami na rzecz ochrony miejsc pracy (Dz. U. z 2013 r. poz. 1348)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 listopada 2013 r. w sprawie przyznawania świadczeń na rzecz ochrony miejsc pracy (Dz. U. z 2013 r. poz. 1349)

* Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 14 listopada 2013 r. w sprawie wyrażenia zgody na zwiększenie wielkości wynagrodzeń bezosobowych w roku 2013 (Dz. U. z 2013 r. poz. 1352)

* Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 listopada 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. z 2013 r. poz. 1359)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 2009 r. w sprawie chorób zawodowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1367)

wybrała Barbara Ellwart

Akty prawne

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 września 2013 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego

(Dz. U. z dnia 26 września 2013 r., poz. 1139)

(…)

(całe rozporządzenie w: PO nr 5, str. 12)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"