Przegląd Oświatowy nr 4

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny”

Przypominamy: Ważne w czasie wyborów

Na prośbę Czytelników zamieszczamy poniżej artykuły radcy prawnego Bogumiła Soczyńskiego publikowane w „Przeglądzie Oświatowym” z 2010 r., które dotyczą:

* wskazywania członków związku do ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem stosunku pracy (wraz z przykładem wystąpienia do pracodawcy o upoważnieniu przedstawiciela koła do reprezentowania komisji międzyzakładowej wobec pracodawcy w sprawach ze stosunku pracy oraz zgłoszenia go do ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem stosunku pracy);

* ochrony działacza związkowego przed rozwiązaniem stosunku pracy

oraz

* zasad wynagradzania pracownika zwolnionego z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej.

Uważamy, że przypomnienie powyższych publikacji będzie bardzo przydatne w okresie przeprowadzanych w tym roku wyborów do poszczególnych struktur NSZZ „Solidarność”.

Barbara Ellwart

Prawnik informuje: Wskazywanie członków związku do ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem stosunku pracy

Po wyborach na nową kadencję zarządy zakładowych i międzyzakładowych organizacji związkowych NSZZ „Solidarność”, w myśl art. 32 Ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (Dz. U.  z 2001 r. nr 79, poz. 854, ze zm.), mają obowiązek wskazać pracodawcom pracowników będących członkami Związku – podlegających ochronie przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem stosunku pracy. Ustawa o związkach zawodowych przewiduje kilka sposobów ustalania ilości członków Związku, jaka może być wskazana do ochrony.

(…)

(cały art. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 4, str. 9-10)

Prawnik informuje: Ochrona działacza związkowego przed rozwiązaniem stosunku pracy

Przepis art. 32 ust. 1 Ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 2001 r. nr 79, poz. 674, ze zm.) – zapewniający ochronę działaczy związkowych przed rozwiązaniem stosunku pracy – był różnie interpretowany.

W pierwotnej wersji przepis ten stanowił, że pracodawca nie może bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy z pracownikiem będącym członkiem zarządu lub komisji rewizyjnej zakładowej organizacji związkowej w czasie trwania mandatu oraz w okresie roku po jego wygaśnięciu. W tym brzmieniu stosowanie art. 32 ust. 1 ustawy związkowej nie wywoływało wątpliwości.

Wątpliwości pojawiły się po nowelizacji tego przepisu wprowadzonej Ustawą z dnia 26 lipca 2002 r. o zmianie kodeksu pracy oraz o zmianie niektórych innych ustaw. Wprowadzona tą nowelizacją treść art. 32 ust. 1 przewiduje, że pracodawca bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej nie może wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy nie tylko z imiennie wykazanym uchwałą jego członkiem, lecz także z innym pracownikiem będącym członkiem danej zakładowej organizacji związkowej upoważnionym do reprezentowania tej organizacji wobec pracodawcy albo organu lub osoby dokonującej za pracodawcę czynności z zakresu prawa pracy.

Przedmiotem rozbieżności był zakres (…)

(cały art. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 4, str. 11)

Poczta do prawnika: Zasady wynagradzania pracownika zwolnionego z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej

Jan T.: Nauczyciel zwolniony jest z obowiązku świadczenia pracy. Od kilku kadencji pełni funkcję w zarządzie międzyzakładowej organizacji związkowej. W okresie ostatniej kadencji wykonywał prace w godzinach ponadwymiarowych w wymiarze 4 godzin.

Jakie są zasady wynagradzania pracownika zwolnionego z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej (międzyzakładowej) organizacji związkowej i które akty prawne je formułują?

Czy temu nauczycielowi powinno być wliczone wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe do wynagrodzenia za okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy, ustalonego na okres następnej, rozpoczynającej się w roku 2010 kadencji?

(…)

(odp. prawnika – B. Soczyńskiego w: PO nr 4, str. 12)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"