Przegląd Oświatowy nr 1

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny” Poczta do prawnika

Urlop na przygotowanie i przeprowadzenie obrony pracy doktorskiej

Tadeusz R.: Zwracam się z prośbą o pomoc w interpretacji Ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. z 2003 r. Nr 65, poz. 595), która, jak przeczytałem w jednym opracowaniu, umożliwia pracownikom – doktorantom uzyskanie urlopu na przygotowanie obrony rozprawy doktorskiej lub kolokwium habilitacyjnego, a także zwolnienie od pracy na przeprowadzenie obrony doktorskiej lub kolokwium habilitacyjnego.

Moje pytanie wynika stąd, iż pracując w szkole jestem również nauczycielem akademickim zatrudnionym na umowie o pracę.

Czy mogę skorzystać z tego urlopu w szkole na mocy tej ustawy?

Czy fakt, iż jestem zatrudniony na uczelni uniemożliwia mi wzięcie tego urlopu w szkole, która nie jest przecież jednostką naukową?

(odp. prawnika – mec. B. Soczyńskiego w: PO nr 1, str. 9)

Akty prawne

(Dz. U. z dnia 13 września 2013 r. poz. 1074)

(…)

(całe rozporządzenie w: PO nr 1, str. 9)

Poczta do prawnika

W sprawie zatrudnienia księgowej przez radę rodziców

Zbigniew Z.: Czy rada rodziców może zatrudnić główną księgową?

(odp. prawnika – mec. B. Soczyńskiego w: PO nr 1, str. 10)

Poczta do prawnika: Minimalna temperatura w szkole

Krzysztof G.: W naszej szkole skończył się remont. Niestety, po remoncie w niektórych salach lekcyjnych temperatura spadła do 15-16 °C. Zimno jest także w innych pomieszczeniach, np. w sekretariacie.

Jaka minimalna temperatura powinna być w salach lekcyjnych i pomieszczeniach biurowych?

Które przepisy mówią o minimalnej temperaturze w miejscu pracy?

(odp. prawnika – T. Gryczana w: PO nr 1, str. 11)

Akty prawne: Nowe ustawy i rozporządzenia

* Ustawa z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o dokumentach paszportowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1038)

* Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 lipca 2013 r. w sprawie określenia zawodów regulowanych, w przypadku których można wszcząć postępowanie w sprawie uznania kwalifikacji (Dz. U. z 2013 r. poz. 1049)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych (tekst jednolity) (Dz. U. z 2013 r. poz. 1050)

* Rozporządzenie Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 10 września 2013 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” (Dz. U. z 2013 r. poz. 1065)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 września 2013 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2014 r. (Dz. U. z 2013 r., poz. 1074)

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 sierpnia 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu lecznictwa szpitalnego (tekst jednolity) (Dz. U. z 2013 r. poz. 1082)

wybrała Barbara Ellwart

Bibliografia tekstów prawnych drukowanych w „Przeglądzie Oświatowym” od 1 września do 31 grudnia 2013 roku Nr „PO” Data wydania Tytuł 13 (473) 1.09.2013 r. * Urlop uzupełniający (poczta do prawnika)

* Skrócony staż na nauczyciela mianowanego (poczta do prawnika)

* Urlop nauczyciela zatrudnionego w placówce nieferyjnej (poczta do prawnika)

* Śmieci pod kontrolą (poczta do prawnika)

* Bibliografia tekstów prawnych drukowanych w „Przeglądzie Oświatowym” od 1 stycznia do 30 czerwca 2013 r.

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

14 (474) 15.09.2013 r. * Błędy podczas udzielania urlopu zdrowotnego (poczta do prawnika)

* Ochrona w okresie przedemerytalnym (poczta do prawnika)

* Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 16 lipca 2013 r. sygn. akt K 13/10 (dot. Karty Nauczyciela) (akty prawne)

* Ważny wyrok Trybunału Konstytucyjnego (prawnik informuje)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

15 (475) 1.10.2013 r. * Godziny ponadwymiarowe nauczyciela zwolnionego częściowo z obowiązku świadczenia pracy do pełnienia funkcji w związku zawodowym (poczta do prawnika)

* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy (akty prawne)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 23 sierpnia 2013 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania pomocy dzieciom i uczniom w formie zasiłku losowego na cele edukacyjne w 2013 r. (akty prawne)

* Zaświadczenie o niekaralności (poczta do prawnika)

* Nowe ustawy i rozporządzenia (akty prawne)

16 (476) 15.10.2013 r. * Kwalifikacje do prowadzenia zajęć rewalidacyjnych (poczta do prawnika)

* W sprawie dodatkowych zadań nakładanych przez dyrektora szkoły (poczta do prawnika)

* Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 lipca 2013 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania pomocy finansowej uczniom na zakup podręczników i materiałów dydaktycznych (akty prawne)

17 (477) 1.11.2013 r. * Nowe przepisy w zakresie rodzicielstwa (prawnik informuje)

* Urlopy związane z rodzicielstwem a awans zawodowy nauczyciela (poczta do prawnika)

18 (478) 15.11.2013 r. * Opinia Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” do projektu ustawy o zmianie ustawy – Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw (cz. 1.)

19 (479) 1.12.2013 r. * Opinia Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” do projektu ustawy o zmianie ustawy – Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw (cz. 2.) Załączniki: 1. Czas pracy nauczycieli w Europie i wymiar urlopu nauczycieli w krajach UE oraz 2. Czas pracy nauczycieli w Europie.

20 (480) 15.12.2013 r. * Kolejny urlop zdrowotny (poczta do prawnika)

* Obowiązkowy wymiar godzin zajęć nauczyciela bibliotekarza w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym (poczta do prawnika)

* Urlop zdrowotny (poczta do prawnika)

* Data na karcie oceny pracy i data doręczenia tej karty (poczta do prawnika)

* Powołanie dyrektora szkoły na kolejny okres (poczta do prawnika)

* W sprawie imiennej listy kandydatów do nagrody dyrektora (poczta do prawnika)

* Opiniowanie kryteriów zwalniania nauczycieli (poczta do prawnika)

oprac. Barbara Ellwart

Informator związkowy z kalendarzem

Pomoc prawnika SKOiW

******************

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"