Przegląd oświatowy 5/2016

Email Drukuj PDF

VADEMECUM WIEDZY PRAWNICZEJ „Przegląd Prawny”

Poczta do prawnika: Niesprawiedliwy podział pracy w komisjach egzaminacyjnych

Zastępca przewodniczącego Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: W naszej miejscowości od maja do pierwszych dni lipca dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych powoływali nauczycieli do egzaminacyjnych komisji maturalnych i zawodowych. Często oznaczało to nieodpłatną pracę w ośmiu i więcej komisjach. Niepłacenie za pracę najczęściej miało miejsce, gdy danego dnia nauczyciel nadzorował pisemny egzamin przed lub po odpracowaniu planowych zajęć dydaktycznych oraz w okresie ferii. Na przykład chętnie byli wykorzystywani nauczyciele ze zmniejszonym pensum i pełnoetatowi, ale częściowo zwolnieni z obowiązku świadczenia pracy, np. związkowcy. Nieproporcjonalny do etatu przydział zajęć – niepłatnych – nie buduje pozytywnych relacji personalnych i budzi wątpliwości – szczególnie, gdy jest on rażący i nierekompensowany dodatkiem motywacyjnym.

Czy ma rację dyrektor, który twierdzi, że nie ma przepisu skłaniającego go do sprawiedliwego podziału pracy?

(…)

(odp. prawnika B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 9)

Niewykorzystany urlop

Przewodniczący OM POiW NSZZ „Solidarność”: Nauczycielka pracuje w szkole specjalnej. Od czerwca 2015 r. do (…) września 2015 r. przebywała na zwolnieniu lekarskim powypadkowym (w drodze z pracy). Ze względu na sytuację organizacyjną w szkole, bezpośrednio po zwolnieniu lekarskim rozpoczęła pracę. Chce teraz skorzystać częściowo (…) z niewykorzystanego urlopu. Nie wie tylko, jak liczyć dni, które w tym okresie wykorzysta; czy liczą się tylko dni robocze, czy do czasu urlopu wliczane są też soboty i niedziele.

(…)

(odp. prawnika B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 9)

Umowny wymiar zatrudnienia nauczyciela

Anna Z. Organizacja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”: Jestem zatrudniona od 1 września 2012 roku w zespole szkół obejmującym szkołę podstawową i gimnazjum. W pierwszym roku pracy odbyłam staż na nauczyciela kontraktowego, który zakończyłam zgodnie z wymaganiami. Od września 2015 r. rozpoczęłam staż na nauczyciela mianowanego. Dla przybliżenia problemu przedstawiam „historię” mojego zatrudnienia:

– od września 2012 r. zostałam zatrudniona na 1/2 etatu, czyli 9/18, na czas określony, na jeden rok, tj. 8 godzin historii oraz 1 godzina jako wychowawca klasy, od początku drugiego semestru tego roku szkolnego dostałam dodatkowo 13/26 zajęć świetlicowych;

– od września 2013 r. otrzymałam umowę o pracę na czas nieokreślony w wymiarze 8/18 (wspomniane wyżej godziny nauczania historii), natomiast wymiar uposażenia – jak w poprzednim okresie, tj. 9/18 zajęć lekcyjnych oraz 13/26 zajęć świetlicowych;

– od września 2014 r. otrzymałam wymiar uposażenia również jak wyżej, tj. 9/18 zajęć lekcyjnych oraz 13/26 zajęć świetlicowych;

– od września 2015 r. ponownie otrzymałam zatrudnienie jak w poprzednich okresach, z tą zmianą, że otrzymałam Aneks do umowy z roku 2013, w którym dyrektor szkoły 9/18 zajęć lekcyjnych oraz 13/26 zajęć świetlicowych wyliczył jako jeden etat, z pensum eklektycznym 22/22, z zaznaczeniem, że na okres od 1 września 2015 r. do 31 sierpnia 2016 r. ulegnie zwiększenie wymiaru godzin umowy o pracę zawartej w dniu 2 września 2013 roku.

Dodatkowo informuję, że nie jestem i nigdy nie byłam na zastępstwie za innego nauczyciela. Jestem jedyną osobą z etatem zawierającym godziny świetlicowe. Godziny świetlicowe szkoła ma od lat, minimum 13/26, ale z reguły potrzeby są większe i jest ich więcej, bo jest w placówce dużo dzieci, którym trzeba zapewnić opiekę. W związku z powyższym mam pytanie.

Czy nie powinnam być zatrudniona na czas nieokreślony w większym wymiarze niż tylko 8/18, bo pozostałe godziny mam corocznie „dorzucane” na czas określony?

Ponadto od 1 października 2015 r. przyznano mi 2 godziny (2x45 minut) dodatkowych zajęć. Jak one powinny być opłacane; czy jako średnia z pensum eklektycznego 22/22, czy z pensum 18-godzinnego?

Dodam, że do dnia dzisiejszego nie otrzymałam od dyrektora jakiejkolwiek informacji pisemnej, umowy czy innego dokumentu dotyczącego tych nadgodzin. Natomiast wypłatę za zrealizowane nadgodziny owszem – tak.

(…)

(odp. prawnika B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 10)

Harmonogram czasu pracy

Grażyna B., przewodnicząca KM POiW NSZZ „Solidarność”: Pracownik zatrudniony na umowę o pracę w szkole w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku konserwator-administrator hali sportowej świadczy pracę w następujących dniach i godzinach:

poniedziałek: od godz. 7.00 do godz. 1500 – 8 godzin

wtorek: wolne

środa: od godz. 700 do godz. 1500 – 8 godz.

czwartek: od godz. 700 do godz. 1500 – 8 godz.

piątek: od godz. 730 do godz. 1930 – 12 godz.

niedziela: od godz. 1500 do godz. 1900 – 4 godz.

Czy przedstawiony harmonogram czasu pracy jest poprawny?

Czy pracownik wypracowuje 40 godzin tygodniowo?

Czy przy rozliczaniu czasu pracy, czas pracy w niedzielę liczy się jako 4 godziny czy 8 godzin?

(…)

(odp. prawnika B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 11)

Obliczanie odprawy w razie rozwiązania stosunku pracy w trybie art. 22 Karty Nauczyciela

Krystyna D., OM POiW NSZZ „S”: Jestem zatrudniona na podstawie mianowania. Posiadam już uprawnienia emerytalne. W tym roku ze względów organizacyjno- finansowych dyrektor chciałby wypowiedzieć mi warunki pracy na rok, zmniejszyć mi wymiar godzin do 1/2 etatu i zatrzymać mnie w pracy. Mnie również bardzo zależy na pracy.

Czy jeśli po roku będę jednak musiała być zwolniona, to odprawa 6 miesięczna będzie mi się należała z całego etatu czy z 1/2 etatu?

(…)

(odp. prawnika B. Soczyńskiego w: PO nr 5, str. 11)

Akty prawne: Ustawa z dnia 15 stycznia 2016 r. o jednorazowym dodatku pieniężnym dla niektórych emerytów, rencistów i osób pobierających świadczenia przedemerytalne, zasiłki przedemerytalne, emerytury pomostowe albo nauczycielskie świadczenia kompensacyjne w 2016 r.

(Dz. U. z dnia 16 lutego 2016 r. poz. 188)

(…)

(cała ustawa w: PO nr 5, s. 12)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"