Stopniowo naprawiamy sytuację nauczycieli

Email Drukuj PDF

Nowelizacja Karty Nauczyciela stanowiła temat spotkania w Ministerstwie Edukacji Narodowej 21 stycznia 2016 roku. O spotkaniu minister edukacji narodowej Anny Zalewskiej z przedstawicielami związków zawodowych zrzeszających pracowników oświaty: Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, Związku Nauczycielstwa Polskiego oraz Forum Związków Zawodowych mówi Teresa Misiuk – zastępca przewodniczącego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

– Dlaczego spotkanie w MEN – dotyczące Karty Nauczyciela – było istotne dla środowiska oświatowego?

– To było pierwsze i ważne spotkanie pani minister Zalewskiej z przedstawicielami reprezentatywnych związków zawodowych, działających w szkołach i placówkach oświatowych. Ważne również dlatego, że poświęcone było Karcie Nauczyciela. Co istotne, nie rozmawialiśmy o likwidacji Karty Nauczyciela, ale (…)

– Które ustalenia uczestników debaty są – zdaniem Pani Przewodniczącej – najważniejsze?

– Poza likwidacją godzin karcianych – z czego bardzo jesteśmy zadowoleni – istotnym zagadnieniem jest sprawa dotycząca komisji dyscyplinarnych. To jest kwestia dla nauczycieli bardzo ważna, ponieważ komisje dyscyplinarne podejmują trudne dla nauczycieli decyzje, jak na przykład zakaz wykonywania zawodu na określony czas lub wydalenie z zawodu nauczycielskiego. Zobowiązaliśmy się wypowiedzieć na ten temat na piśmie, wykorzystując doświadczenie związkowców z NSZZ „Solidarność”. Tu trzeba przypomnieć, że Związek ma prawo rekomendowania obrońców, czyli osób reprezentujących w komisji interesy nauczycieli, których spotkała przykrość wystąpienia przed taką komisją. Cieszymy się, że MEN deklaruje wzięcie pod uwagę naszej opinii w tej sprawie.

W trakcie spotkania w MEN udało nam się załatwić, dwie istotne sprawy. (…)

(cały wywiad w: PO nr 3, s. 3)

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"