Informacja z konferencji ETUCE dotyczącej roli związków zawodowych w postępującym procesie prywatyzacji oświaty w Europie.

Email Drukuj PDF

W dniu 30 maja 2017 r. Europejski Komitet Nauczycielskich Związków Zawodowych zorganizował w Brukseli konferencję zatytułowaną „Inwestycje publiczne, prywatyzacja i reformy edukacji w Europie” - jaką rolę odgrywają związki zawodowe w tym procesie?". Wydarzenie to było zwieńczeniem prowadzonego w ramach Semestru Europejskiego dwuletniego projektu mającego na celu zwiększenie zaangażowania nauczycielskich związków zawodowych w kreowanie polityki oświatowej państw członkowskich Unii Europejskiej.

W czasie spotkania prelegenci m.in. z Uniwersytetu w Nottingham wykazali związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy zmniejszeniem nakładów na szkoły publiczne a rozwarstwieniem społecznym. Eksperci zaproszeni na konferencję podkreślili, że komercjalizacja i prywatyzacja nauczania utrwala istniejące nierówności społeczne i godzi w podstawowe prawa człowieka. Uczestnicy konferencji wyrazili również zaniepokojenie zjawiskiem obniżania poziomu edukacji związanego bezpośrednio z procesem urynkowienia edukacji.

W czasie debaty w Brukseli nie zabrakło również stanowiska Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w tej sprawie. Zwrócono uwagę zaproszonym gościom na próby omijania w Polsce przepisów prawa przez niektóre samorządy terytorialne poprzez przekazywanie publicznych szkół do prowadzenia spółkom prawa handlowego. Efektem tego jest często wyeliminowanie w takich placówkach oświatowych ustawy Karta Nauczyciela na rzecz umów cywilnoprawnych, co wpływa z kolei na pogorszenie warunków pracy nauczycieli oraz marginalizację związków zawodowych.

Tomasz Gryczan

Przedstawiciel Międzynarodowy

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Poprawiony: wtorek, 18 lipca 2017 12:14

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.