Informacja z posiedzenia Komitetu ETUCE.

Email Drukuj PDF

Bruksela 10-11 października 2016 r.

W dniach 10-11 października 2016 r. w Brukseli odbyło się ostatnie w tej kadencji spotkanie członków Komitetu ETUCE (Europejskiego Komitetu Nauczycielskich Związków Zawodowych). Nowy skład Komitetu będzie wybrany w czasie grudniowej Konferencji ETUCE w Belgradzie. W trakcie obrad uzupełniono wakat na stanowisku polskiego przedstawiciela w Komitecie Europejskich Związków Zawodowych sektora edukacji (ETUCE). Nowym członkiem tego organu został Tomasz Gryczan, prawnik Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Głównym tematem spotkania były przygotowania do Konferencji ETUCE w Belgradzie, która odbędzie się w dniach 5-8 grudnia 2016 r. Podjęto decyzję o przygotowaniu dwóch dodatkowych uchwał w ramach tego wydarzenia. Pierwsza z nich będzie dotyczyć sytuacji uchodźców w Europie i roli związków zawodowych w promowaniu edukacji jako klucza do integracji. Druga uchwała będzie się odnosić do roli i statusu nauczycieli akademickich.

Członkowie Komitetu wyrazili ponadto zaniepokojenie sytuacją pracowników oświaty w Turcji. Z informacji przekazanych przez tamtejsze związki zawodowe wynika, że w ciągu zaledwie jednego dnia wyrzucono tam z pracy 15 tys. nauczycieli oraz 1,5 tys. dziekanów i rektorów wyższych uczelni, których władze oskarżyły o udział w niedawnej próbie zamachu stanu. Dodatkowo około 6,5 tys. pracowników szkolnictwa zostało zawieszonych. Podkreślono rolę i znaczenie krajowych związków zawodowych nauczycieli zrzeszonych w ETUCE oraz Education International w niesieniu pomocy dla tureckiego ruchu związkowego. W czasie Konferencji w Belgradzie zostanie w tej materii przyjęta stosowna rezolucja.

W Brukseli omówiono również najnowsze wyniki projektów związanych z dialogiem społecznym w edukacji. Efektem tych prac jest wspólne oświadczenie strony pracowniczej oraz reprezentacji pracodawców w sprawie wspierania potencjału europejskiego sektorowego dialogu społecznego w edukacji. W deklaracji tej EFEE (Europejska Federacja Pracodawców w Edukacji) wraz z ETUCE domagają się m.in. zwiększenia autonomii partnerów społecznych w zakresie podejmowania decyzji o znaczeniu publicznym, wzmocnienia reprezentatywności sektorowych partnerów społecznych w przedmiocie konsultacji, negocjowania umów oraz uczestniczenia w polityce i stanowieniu prawa. Wskazany dokument będzie przedstawiony w dniu 8 listopada br. Komisji Europejskiej w trakcie spotkania plenarnego partnerów społecznych w Brukseli.

Sporządził:

Tomasz Gryczan

Poprawiony: sobota, 22 października 2016 13:42

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"