O skutkach niżu demograficznego dyskutowała EZA.

Email Drukuj PDF

W dniach 30 września - 2 października 2016 r. obradowali w Gdańsku członkowie międzynarodowej Platformy Edukacyjnej działającej w ramach EZA. Przedstawiciele z Bułgarii, Portugalii, Słowacji, Niemiec, Austrii, Holandii, Hiszpanii oraz Polski analizowali skutki niżu demograficznego w oświacie.

Zamykanie placówek oświatowych, zwolnienia z pracy nauczycieli oraz pracowników oświaty to wynik spadku liczby dzieci i młodzieży przy jednoczesnym starzeniu się społeczeństw. Podczas seminarium próbowaliśmy wspólnie znaleźć odpowiedź na rolę związków zawodowych w łagodzeniu skutków niżu.

Partnerzy społeczni wywierając duży nacisk na ministerstwa w swoich państwach mogą wykorzystać panujący niż celem poprawy jakości nauczania i warunków pracy uczniów i nauczycieli.

Z ramienia Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" obecni byli : Jerzy Ewertowski, Zbigniew Świerczek oraz Roman Laskowski.

Poprawiony: sobota, 22 października 2016 15:19

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"