Pułtusk: Apele i Telegram XXIII WZD SKOiW NSZZ Solidarność

User Rating: / 0
PoorBest

APEL nr 1

XXIII Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność do władz ZNP

Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wzywa władze Związku Nauczycielstwa Polskiego do natychmiastowego zaprzestania działań szkodliwych dla polskiej oświaty i jej pracowników.

Zgodnie z oczekiwaniami środowiska oświatowego, NSZZ „Solidarność” zainicjował współpracę wszystkich związków zawodowych, której celem było wypracowanie jednolitego stanowiska do rozmów z rządem oraz prowadzenie wspólnych akcji protestacyjnych.

W tym samym czasie Zarząd Główny ZNP, deklarując obłudnie chęć współdziałania i uczestnicząc we wszystkich ustaleniach, prowadził zakulisowe jednostronne rozmowy z rządem i SLD.

W wyniku porozumienia Zarządu Głównego ZNP z rządem Donalda Tuska nauczyciele stracili prawo do przechodzenia na wcześniejszą emeryturę,
a ogłoszone jako sukces świadczenia kompensacyjne, uwłaczają ich godności. Dzięki wyłącznemu poparciu ZNP zostało w rzeczywistości zwiększone pensum przez wprowadzenie dodatkowych niepłatnych godzin. Obecnie Zarząd Główny ZNP zgodził się na propozycję rządu odstąpienia od wynegocjowanych
28 sierpnia 2008r. podwyżek płac, co oznacza kolejne rzeczywiste obniżenie wynagrodzeń.

Wobec perspektywy dalszego pogarszania sytuacji finansowej i zawodowej pracowników oświaty wzywamy prezesa Sławomira Broniarza i jego współpracowników do opamiętania się i poparcia wniosku Sekcji Krajowej o rozmowy z rządem w sprawie realnych podwyżek na rok 2010.

Apel Nr 2 /2009

w sprawie biura SKOiW w Warszawie

WZD apeluje do Prezydium SKOiW o podjęcie działań, we współpracy z Komisją Krajową NSZZ Solidarność, na rzecz utworzenia stałego biura przedstawiciela Sekcji w Warszawie. Umożliwi to zapewnienie szybkiego reagowania i pełną prezentację stanowiska Związku w ogólnopolskich mediach.

Apel Nr 3 /2009

XXIII Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność do MEN w sprawie zmian w podstawie programowej

Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” po raz kolejny apeluje do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wprowadzenie takich zmian w rozporządzeniu o podstawie programowej z 23 grudnia 2008 roku, które uwzględnią uwagi zgłaszane przez struktury naszej Sekcji, szczególnie dotyczące nauczania najnowszej historii Polski.

Apel Nr 4 /2009

Walne Zebranie delegatów Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność widząc spadek realnych wynagrodzeń pracowników administracji i obsługi szkół i placówek oświatowych apeluje do organów prowadzących o podjecie zdecydowanych działań na rzecz wzrostu płac i poprawy warunków płacy tej ważnej grupy pracowników oświaty.

do Kolegi Przewodniczącego Stefana Kubowicza

Drogi Stefanie,

Delegaci na Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, przesyłają Tobie najserdeczniejsze życzenia szybkiego powrotu do zdrowia, odpoczynku, regeneracji sił.

W imieniu delegatów

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"