XXV WZD Warszawa 31.03.2011r.

Email Drukuj PDF
User Rating: / 0
PoorBest

KOMUNIKAT PRASOWY

z obrad  Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania

NSZZ „Solidarność” w Warszawie 31 marca 2011 r.

sala obrad

Ponad 120 tys. podpisów pod petycją o odwołaniu minister edukacji Katarzyny Hall wpłynęło do tej pory do Sekcji  Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Podpisy wciąż napływają i będą zbierane jeszcze kilka dni. W przyszłym tygodniu zostaną one przekazane Prezesowi Rady Ministrów. „S” oświatowa aktywnie włączy się w zapowiadane akcje protestacyjne całego Związku z zaznaczeniem swoich postulatów.

Obradujące w Warszawie WZD Sekcji Krajowej postanowiło także o kontynuowaniu szerokiej akcji informacyjnej o zagrożeniach dla oświaty, zwłaszcza znajdujących się w nowej podstawie programowej (drastyczne ograniczenie  godzin języka  polskiego i historii w liceach) oraz najnowszym projekcie nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Resort edukacji zakłada w nim m.in. możliwość całkowitego pozbywania się przez samorządy lokalne zadań edukacyjnych poprzez przekazywanie szkół i placówek oświatowych organizacjom pozarządowym i innym osobom prawnym i fizycznym, rewolucję w nadzorze pedagogicznym i systemie oceniania (likwidacja kuratoriów oświaty, centralnej i okręgowych komisji egzaminacyjnych).

- Skutkiem  zmian w ustawie o systemie oświaty z 2009 r. jest m.in. likwidacja w tym roku ok. 500 placówek oświatowych  – alarmują związkowcy w specjalnym oświadczeniu.

Te negatywne następstwa powinny być istotnym argumentem przeciwko dalszemu psuciu systemu edukacji w Polsce i pozbywaniu się przez państwo odpowiedzialności za edukację. Najnowszy projekt kolejnej zmiany w ustawie o systemie oświaty wskazuje jednak, że resort edukacji nie dostrzega negatywnych konsekwencji własnych działań – podkreśla „S” oświatowa.

konferencja prasowa

Rzecznik prasowy SKOiW NSZZ „S”

Wojciech Jaranowski

Podpisy zbieramy do wtorku włącznie. Listy z podpisami należy dostarczać do Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" Region Mazowsze ( prosimy nie wysyłać do Gdańska )

ul. Wolska 46/48; 01-184 Warszawa; tel. (022)  632 91 99

Adresy e-mail:

Godziny pracy sekretariatu:

poniedziałek 8.30- 16.30

wtorek- piątek 8.30 - 16.30

z upoważnienia przewodniczącego SKOiW

Andrzej Piegutkowski

W załączniku informacja o liczbie zebranych podpisów ( plik kodowany ) Hasło B2

więcej materiałów na Facebooku

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Petycja pod odwołaniem Hall SKOiW 31-03-2011.xls 25 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"