WZD Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”- Wrocław, 3-4 czerwca 2016 r.

Email Drukuj PDF

Zmiany: 08.06.2016r., godz. 14.08- dodano uchwały.13.06.2016r. godz. 11.00- zmieniono i dodano stanowiska.

Minister Anna Zalewska była gościem Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, które obradowało w dniach 3-4.06.2016 r. we Wrocławiu. Dzień wcześniej odbyła się ogólnopolska konferencja „Standardy pracy nauczyciela” zorganizowaną przez KSOiW NSZZ „Solidarność” oraz Międzyregionalną Sekcję Oświaty i Wychowania Dolny Śląsk pod patronatem Głównego Inspektora Pracy i Ministerstwa Edukacji Narodowej, których przedstawiciele uczestniczyli w konferencji.

W swoim wystąpieniu w dniu 3 czerwca br. minister Anna Zalewska odniosła się do postulatu delegatów WZD o konieczności doprecyzowania art. 42 ust. 2 pkt 2 po likwidacji tzw. godzin karcianych i oświadczyła, że obecnie nie ma podstaw prawnych do tego, aby nauczyciele prowadzili nieodpłatne, dodatkowe zajęcia dydaktyczne, a wszystkie przypadki nadużyć w tym zakresie powinny być zaskarżane do wojewodów.
Podczas dyskusji delegaci WZD zwracali uwagę minister Zalewskiej na konieczność uregulowania spraw związanych m.in. z: przywróceniem jednolitego pensum dla nauczycieli specjalistów (logopedów, psychologów, pedagogów i doradców zawodowych), objęciem zapisami ustawy - Karta Nauczyciela nauczycieli placówek opiekuńczo-wychowawczych, wzmocnieniem roli nadzoru pedagogicznego w zakresie kompetencji kuratora oświaty dotyczącego uzgadniania arkuszy organizacyjnych oraz wzrostu wynagrodzeń od stycznia 2017 r.
Podczas obrad XXVIII sesji WZD przewodniczący Ryszard Proksa przedstawił informację z działalności Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” za okres 2014-2016. Przedstawiono także sprawozdanie z działalności Komisji Rewizyjnej KSOiW NSZZ „Solidarność”.
W części merytorycznej delegaci poruszali szereg problemów dotyczących bieżącej sytuacji w oświacie. Przyjęto stanowiska w sprawach: płac, przywrócenia uprawnień emerytalnych, standardów zatrudniania nauczycieli, nieodpłatnych godzin, nagród jubileuszowych po 45 latach pracy, pensum specjalistów, pracowników placówek opiekuńczo-wychowawczych i inne. Pozostałe dokumenty, które nie zostały przyjęte, skierowano do dalszych prac, którymi zajmie się najbliższa Rada Krajowej Sekcji.

Ewa Roszyk i Lesław Ordon
członkowie Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność”

****************************

Materiały filmowe będą udostępniane przez Sekcje Regionalne najpóźniej od wtorku (14.06.2016r.)

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Stanowiska WZD 1-10 p.pdf 629 Kb
uchwały WZD 1-5_2016.pdf 436 Kb
komunikat_3_4_06_16.pdf 210 Kb
apel2.pdf 224 Kb
apel1.pdf 241 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"