WZD SKOiW oburzone nieobecnością minister Hall

Email Drukuj PDF
User Rating: / 0
PoorBest

NSZZ „Solidarność” w dniu 22 maja 2010 roku (oficjalne zaproszenie zostało skierowane 24 kwietnia 2010 roku). Delegaci odczytali to jako wyraz odmowy uczestnictwa w dialogu na temat najważniejszych spraw dla polskiej oświaty, szczególnie w obliczu zapowiadanej likwidacji Karty Nauczyciela.

- Podaną przyczynę nieobecności uznajemy jako celowe i zamierzone uchylanie się od rozmów z NSZZ „Solidarność”. Zachowanie Pani Minister w pełni potwierdza, że nasze wotum nieufności z czerwca 2008 roku było w pełni uzasadnione i jest nadal aktualne – napisali Delegaci w specjalnym stanowisku. Obecnej na WZD Urszuli Martynowicz - dyrektor Departamentu Strategii MEN - wręczono XXI Postulatów dla Naprawy Polskiej Oświaty (załączamy je do komunikatu).

Delegaci XXIV WZD Sekcji Krajowej dokonali wyboru władz na następną kadencję 2010-2014. Nowym przewodniczącym SKOiW NSZZ „S” został Ryszard Proksa – dotychczasowy szef zespołu płacowego SKOiW. Stefan Kubowicz - długoletni przewodniczący SKOiW - który nie kandydował na tę funkcję, został honorowym przewodniczącym Sekcji Krajowej. Wybrano także Radę Sekcji Krajowej, Komisję Rewizyjną oraz delegatów na Kongres Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „S”.

WZD przyjęło uchwałę o zadaniach Sekcji na nową kadencję i szereg innych dokumentów odnoszących się do aktualnej sytuacji w oświacie, m.in. o proteście w obronie Karty Nauczyciela, wyższych nakładach na edukację i zwiększeniu płac w oświacie, wycofaniu zapisów o realizacji dodatkowych 2 godzin zajęć edukacyjnych z uczniami i w sprawie pakietu siedmiu rozporządzeń dotyczących szkolnictwa oraz opieki nad dziećmi i młodzieżą specjalnej troski, powodujących olbrzymie zaniepokojenie i protesty środowisk szkolnych.

Delegaci zaapelowali do wszystkich struktur Związku o niesienie wszelkiej możliwej pomocy powodzianom

W sprawach szczegółowych proszę o kontakt: mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Wojciech Jaranowski

Rzecznik prasowy SKOiW NSZZ „S”

Przypominamy, że wszystkie poniższe stanowiska, apele i uchwały można również przeczytać online bez konieczności ściągania ich na twardy dysk. Znajdują się odpowiednio w zakładach WZD i Uchwały w które można wejść z poziomu górnego menu.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
List o KN (2).pdfList Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania odnośnie planów likwidacji Karty Nauczyciela174 Kb
Ankieta KN (2).pdfAnkieta dla Nauczycieli i Wychowawców w sprawie likwidacji Karty Nauczyciela143 Kb
uchwała 8 - 2010.docUchwała nr 8/2010 Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie zadań Sekcji w kadencji 2010 - 2014 z dnia 22 maja 2010 roku49 Kb
uchwała 7 - 2010.docUchwała nr 7/2010 Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie akcji protestacyjnych z dnia 21 maja 2010 roku36 Kb
stanowisko 5 - 2010.docStanowisko nr 5/2010 Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie Minister Katarzyny Hall z dnia 22. 05. 2010 r.39 Kb
stanowisko 4 - 2010.docStanowisko nr 4/2010 Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie obowiązkowych – dodatkowych godzin w szkole z dnia 22. 05. 2010 r.43 Kb
stanowisko 3 - 2010.docStanowisko nr 3/2010 Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie obrony Karty Nauczyciela z dnia 22. 05. 2010 r.38 Kb
stanowisko 2 - 2010.docStanowisko nr 2/2010 Walnego Zebrania Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w sprawie zwiększenia wynagrodzeń pracowników administracji i obsługi z dnia 21. 05. 2010 r.37 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"