Pułtusk: Uchwała nr 23/2009 w sprawie monitorowania negatywnych skutków zmian w oświacie

Email Drukuj PDF
User Rating: / 0
PoorBest

Uchwała w sprawie monitorowania negatywnych skutków zmian w oświacie

Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zobowiązuje struktury związkowe do bieżącego monitorowania działań, które nie służą polskiej szkole, niesłusznie uderzają w nauczycieli lub uczniów i ich rodziców.

Na podstawie napływających informacji, chcemy pokazać, gdzie występują edukacyjne problemy. Chcemy skutki tego społecznego monitoringu przedstawiać władzom oświatowym, opinii publicznej (być może media – ta coraz bardziej pierwsza władza – zainteresują się tego typu zagrożeniami). Negatywne zjawiska mogą dotyczyć między innymi:

1/ Dzikiej prywatyzacji szkół, zamykania i przenoszenia-łączenia szkół i placówek oświatowych.
2/ Zwiększania ponad racjonalną ilość liczby uczniów w danym oddziale szkolnym lub przedszkolnym (w programie Sekcji Krajowej mówimy, że górne progi uczniów
w klasach to 22 w szkole podstawowej, 24 w gimnazjach i 26 w szkole ponadgimnazjalnej).
3/ Lekceważenia prawa do zapewnienia opieki przedszkolnej dla dzieci sześcioletnich i pięcioletnich.
4/ Opóźnień wypłat wynagrodzeń czy ich złego naliczania.
5/ Przypadków łamania zasad związanych z negocjowaniem regulaminów wynagrodzeń dla nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi.

6/ Naruszeń prawa przy wprowadzaniu od 1 września 2009 roku dodatkowej godziny,

7/ Naruszania zasad konkursowego wyboru dyrektorów szkół oraz zatrudniania niezgodnie z obowiązującym rozporządzeniem o kwalifikacjach nauczycieli (także przypadki nepotyzmu towarzysko-rodzinnego).

8/ Nieuzasadnionego zwalniania nauczycieli lub pracowników administracji i obsługi szkolnej.

9/ Niewłaściwego przygotowania danej szkoły od strony programowej (np. braku możliwości zakupu podręczników i innych pomocy szkolnych)

10) możliwego osłabienia działań wychowawczych poprzez liberalizację prawa w zakresie zwalczania i przeciwdziałania narkomanii.

Prosimy o informowanie o takich sytuacjach – najlepiej Sekcji Regionalnych albo bezpośrednio Sekcji Krajowej (80-855 Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24, tel.fax: 58/308-44-59, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. Uwaga: prosimy o odpowiednie dokumentowanie zgłaszanych faktów. W razie zastrzeżenia – gwarantujemy poufność).

Jarosław Krauze

Przewodniczący WZD SKOiW
NSZZ Solidarność

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"