Uroczystości sierpniowe w Regionie Gdańskim

Email Drukuj PDF

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” informuje, że odbyły się konsultacje ws. imprez, uroczystości w regionie gdańskim – związanych z obchodami 37. rocznicy Sierpnia ’80 i powstania NSZZ „Solidarność” oraz 29. rocznicy strajków z 1988 roku.

Uroczystości całego Związku odbędą się 31 sierpnia 2017 r. w Lubinie, gdzie podczas protestów przeciw stanowi wojennemu, 31 sierpnia 1982 roku, czyli XXXV lat temu, zostały śmiertelnie postrzelone trzy osoby (śp. Michał Adamowicz – lat 28, śp. Mieczysław Poźniak – lat 26, śp. Andrzej Trajkowski – l. 32).

Uroczystości główne w Gdańsku:

31 sierpnia – Gdańsk – 15.00 – Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Sali „AKWEN” (m. in. wystąpienia gości; Wręczenie wyróżnień członkom opozycji solidarnościowej; Wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku).

31 sierpnia – Gdańsk - godz. 17.00 – Msza Św. w Bazylice p.w. Św. Brygidy; złożenie kwiatów pod pomnikiem ks. prałata H. Jankowskiego.

Po Mszy Św. przemarsz i złożenie kwiatów koło Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Planowane (wstępnie) inne uroczystości i obchody:

• 13 sierpnia – godz. 10,00 - Gniewino-Strzebielinek, Złożenie kwiatów w byłym miejscu internowania w Strzebielinku, Msza Św., spotkanie (Org. Stowarzyszenie Strzebielinek);
  • 13 sierpnia – godz. 9.00 – 13.00, Gdańsk, „Śladami strajku– Spacer po terenie historycznej Stoczni Gdańskiej oraz wystawie stałej ECS (od 11.00) z uczestnikami historycznych wydarzeń (org. Europejskie Centrum Solidarności),
  • 14 sierpnia – Gdańsk – trzecie święto Sali BHiP,
  • 14 sierpnia – godz. 18.00 – Gdańsk; wernisaż wystawy „Papier” (org. ECS),
  • 14 sierpnia – godz. 19.30 – Gdańsk; Inauguracja festiwalu Solidarity of Arts – Muzyka dla pokoju – koncert Polskiej Filharmonii Bałtyckiej w Sali BHP (org. ECS),
  • 15 sierpnia - Gdynia – Gdańsk: Międzynarodowy Maraton im. NSZZ „Solidarność” (start – godz. 10.00),
  • 15 sierpnia – Gdańsk – godz. 9.30złożenie wiązanek kwiatów pod Pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, godz. 10.00 – pod Pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego, godz. 10.30 - pod Pomnikiem Anny Walentynowicz, godz. 12.00 – udział we Mszy Św. za Ojczyznę w Bazylice Mariackiej (organizator: Stowarzyszenie Godność);
  • 24 sierpnia – Gdańsk, godz. 17.00, sala BHP, wręczenie Medali Wolności i Solidarności (org. Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Jarosław Szarek i Gdański Oddział IPN),
  • 26 sierpnia – godz. 12.00 -16.00 – Gdańsk, „Strefa Rodziny” - warsztaty z czerpania papieru, druku ulotek, itd. (Or. ECS);
  • 26 sierpnia – godz. 12.00 - 16.00 – Gdańsk, siedziba ECS, Wystawa prac Leszka Sobackiego „Znaki proste”, (org. ECS);
  • 27 sierpnia – Kościerzyna – 9.30 - Msza Św. dziękczynna w kościele p.w. Św. Trójcy – Plac Jana Pawła II (org. Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie);
  • 30 sierpniaGdynia – godz. 18.00 - złożenie kwiatów przy pomniku Ofiar Grudnia ‘70 przy rondzie Ofiar Grudnia 70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); godz. 18.30 - Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia /ul. Rotterdamska/ - Uroczysta gala wręczenia odznaczeń "Bohaterom Sierpnia 80 - Gdynia", spotkanie uczestników strajku sierpnia 1980 roku w Gdyni;
  • 31 sierpnia – Gdynia – godz. 10.00 złożenie wiązanek kwiatów pod Pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (k. Urzędu Miasta, Al. J. Piłsudskiego);
  • 31 sierpnia – Gdańsk-Przymorze, godz. 13.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod Pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana; Gdańsk-Wrzeszcz, godz. 13.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod Pomnikiem Anny Walentynowicz (organizator: Stowarzyszenie Godność);
  • 31 sierpnia – Gdańsk godz. 14.00 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek - Sekcja i „S” oświatowa w Gdańsku);
  • od 20 sierpnia do 7 września na Placu Solidarności w Gdańsku będzie stała wystawa plenerowa poświęcona ś.p. Annie Walentynowicz (opis wystawy w wersji polsko-angielskiej, org. IPN Oddział w Gdańsku).

Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Aktualne informacje są zamieszczane m. in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego www.solidarnosc.gda.pl Komisji Krajowej: www.solidarnosc.org.pl Urzędu Miasta Gdańska www.gdansk.pl Urzędu Miasta Gdynia: www.gdynia.pl Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna: www.fundacja-pih.pl . Różne przedsięwzięcia proponuje Europejskie Centrum Solidarności: www.ecs.gda.pl - www.sierpiensolidarnosci.pl

Uwaga: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” organizuje uroczystości we współpracy z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność” oraz Wojewodą Pomorskim, Miastem Gdańsk, Miastem Gdynia, Europejskim Centrum Solidarności, Instytutem Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

Poprawiony: środa, 30 sierpnia 2017 14:42

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"