Komunikat z posiedzenia Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej 26 stycznia 2017 roku.

Email Drukuj PDF

Wprowadzenie nowych zawodów m.in. magazynier, szkutnik; przekształcenie (unowocześnienie) zawodów już istniejących - m.in. technik logistyk, technik spedytor; problemy z wyposażeniem niektórych szkół oraz z ich finansowaniem; przekształcenie istniejących szkół w szkoły resortowe - to tylko niektóre z

tematów, które były poruszane podczas posiedzenia Komisji GMZ.

Przedstawiciele resortów Edukacji Narodowej oraz Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, posłowie Komisji GMZ, przedstawiciele powiatów oraz dyrektorzy szkół morskich i żeglugi śródlądowej dyskutowali nad przyszłością publicznego zawodowego szkolnictwa morskiego. Na dzień 30 września 2016 roku w szkołach tych uczyło się 1402 uczniów, a rocznie na rynek pracy wchodzi ok. 200 absolwentów, z których część kontynuuje naukę na wyższych uczelniach morskich – szczegóły w załączniku.

Problemem staje się dostosowanie kierunków kształcenia do wymogów krajowego, a przede wszystkim międzynarodowego runku pracy, który w tej dziedzinie rozwija się bardzo dynamicznie. Aby sprostać tym wymogom, należy przede wszystkim doposażyć szkoły w najnowocześniejsze urządzenia i sprzęt oraz zabezpieczyć dla uczniów możliwość realizacji nauki w praktyce na statkach szkoleniowych i rejsowych. I tu powstaje problem zrozumienia tego przez organy prowadzące, czyli miasta lub powiaty oraz problem finansowania tych działań. A z tym jest różnie. Bardzo dobry przykład przedstawiono z Gdańska, gdzie prezydent dba o szkolnictwo zawodowe, w tym szkoły morskie, przeznaczając na ich unowocześnienie odpowiednie środki finansowe czy to własne, czy z projektów unijnych. Natomiast samorządy np. w Szczecinie czy Kędzierzynie-Koźlu chyba nie są zainteresowane prowadzeniem tych szkół, ponieważ albo podejmują próby ich likwidacji, albo poważnie ograniczają ich finansowanie.

Może przyszłością tych szkół jest przejęcie ich prowadzenia przez resort? Trwają rozmowy, aby na podstawie dobrowolnych umów szkoły te zostały oddane przez samorządy i stały się szkołami resortowymi.

Zagrożone jest istnienie przystani rybackiej w Rewalu, dlatego zaproponowano zorganizowanie tam wyjazdowego posiedzenie Komisji GMZ, aby naocznie zapoznać się z problemem i postarać się go rozwiązać - mając na uwadze przyszłość tego obszaru gospodarki.

Zbigniew Świerczek

zastępca przewodniczącego

KSOiW NSZZ „Solidarność”

W załączniku również informacja na temat przyszłości średnich morskich szkół zawodowych i szkół żeglugi śródlądowej.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"