Komunikat z obrad grupy roboczej do spraw statusu zawodowego pracowników oświaty - awans zawodowy nauczycieli.

Email Drukuj PDF

Warszawa, 20 stycznia 2017 r.

Tematem spotkania były propozycje zmian w awansie zawodowym nauczycieli.

Przedstawiciele MEN przedstawili następujące rekomendacje zmian zaproponowane na debatach organizowanych przez MEN i ze spotkania zespołu z 10 stycznia br. w następujących kwestiach:

• ewolucyjna modyfikacja przepisów z zakresu awansu zawodowego nauczycieli;

• motywacyjny charakter awansu zawodowego nauczycieli;

• rozważenie wydłużenia ścieżki awansu zawodowego nauczycieli;

• rozważenie możliwości powiązania awansu z:

- efektywnością pracy szkoły (tu jednak należy szczególnie zastanowić się nad awansem nauczycieli np. wychowawców w internatach, bibliotekarzy, pedagogów, których praca nie może być zmierzona EWD),;

- doskonaleniem zawodowym,

- wynagrodzeniem,

- obligatoryjnie dokonywaną okresową oceną pracy nauczyciela.

Przedstawiciele Solidarności Oświatowej zgłosili wiele sugestii, uwag i zastrzeżeń w tym:

a) brak zgody na kolejny stopień awansu zawodowego,

b) jakiekolwiek zmiany powinny być powiązane z wyższym wynagrodzeniem, uwzględniając propozycje zmian w strukturze wynagrodzenia zgłoszone 12 stycznia,

c) zdaniem związku jeśli system ma działać motywująco i przyciągać do zawodu najlepszych, wynagrodzenie stażysty powinno być zbliżone do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w gospodarce narodowej tj. obecnie około 4200 zł brutto,

d) opiekunem stażu powinien być doradca metodyczny (zgłoszono postulat by przywrócić rolę doradcy),

e) zgłoszono uwagę na zbyt słabe przygotowanie przez uczelnie wyższe przyszłych adeptów

do zawodu nauczycielskiego,

f) przypomniano istotną rolę w kontroli nad awansem danego nauczyciela przez dyrektora szkoły.

Wszystkie strony dyskusji zgodziły się z postulatami i tezami zgłoszonymi przez przedstawicieli „S”. Strona rządowa nie zgłosiła ze swojej strony żadnych propozycji zmian. Przedstawiciele samorządów terytorialnych zgłosili postulat zmiany zapisu w KN dotyczący zawierania umowy o pracę z nauczycielami.

Ustalono, że kolejny termin spotkania zostanie ustalony na początek lutego.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele MEN i innych ministerstw prowadzących placówki oświatowe, reprezentanci dwóch korporacji samorządowych. Strona związkowa była reprezentowana przez trzy centrale w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego.

Solidarność reprezentowali:

Jolanta Kornel, Lesław Ordon, Ewa Roszyk i Danuta Utrata.

Sporządził:

Lesław Ordon

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
komunikat_ordon.pdf 747 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"