KOMUNIKAT ze wspólnej konferencji prasowej ministra edukacji narodowej Anny Zalewskiej i przewodniczącego KSOiW NSZZ „Solidarność” Ryszarda Proksy Warszawa, 7 października 2016 r.

Email Drukuj PDF

7 października 2016 r. odbyła się wspólna konferencja prasowa ministra edukacji narodowej Anny Zalewskiej i przewodniczego KSOiW NSZZ „Solidarność” Ryszarda Proksy dotycząca postulatów KSOiW związanych z projektem ustawy Prawo Oświatowe i projektem ustawy - Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo oświatowe.

W związku z przedłużającą się procedurą powołania trójstronnej komisji ds. oświaty pani minister wystąpiła do Prezesa Rady Ministrów i uzyskała pozytywną akceptację powołania zespołu przy ministrze edukacji w składzie: reprezentatywne związki zawodowe w rozumieniu ustawy o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucjach dialogu społecznego, przedstawiciele poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego, ministrowie umocowani do prowadzenia placówek oświatowych.

Konferencja była zwieńczeniem kilku spotkań negocjacyjnych, które odbyły się po opublikowaniu przez MEN ww. dokumentów. Minister edukacji narodowej potwierdziła osiągnięcie konsensu w sprawie zmiany zapisu artykułu 42 Karty Nauczyciela i przydziału większej liczby godzin do dyspozycji dyrektora, wprowadzenie standardów pracy w placówkach oświatowych, wprowadzenie ustawowego wymogu opiniowania arkuszy organizacyjnych szkół przez reprezentatywne związki zawodowe, wprowadzenie i ujednolicenie pensum dla pedagogów, psychologów, logopedów, nauczycieli wspomagających, asystentów nauczycieli, metodyków i doradców zawodowych.

W dalszym ciągu negocjowane są: przywrócenie art. 88 Karty Nauczyciela dotyczącego emerytur, przywrócenie roli decyzyjnej kuratora oświaty poprzez zmianę m.in. art. 63 projektu ustawy – Prawo oświatowe, dotyczącego składu komisji konkursowej, trwania kadencji dyrektora oraz zmianę definicji wynagrodzenia w art. 30 Karty Nauczyciela.

Strony wyraziły wolę dalszych negocjacji w szczegółowych sprawach w ramach powołanego zespołu trójstronnego.

Ryszard Proksa

przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”

Pełny zapis video z konferencji dostępny jest w Sekcjach Regionalnych.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
komunikat wspólny MEN i KSOiW 7.10.2016.doc 121 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"