Prace Prezydium

Informacja z prac grup roboczych do spraw: awansu zawodowego nauczycieli, czasu i warunków pracy, finansowania oświaty oraz płac nauczycieli z 21. marca 2017 r.

Email Drukuj PDF

Było to kolejne robocze spotkanie, w którym uczestniczyli przedstawiciele wszystkich podmiotów uczestniczących oraz wszystkich grup roboczych jednocześnie. Z tego powodu komfort pracy był niezadowalający. Przełożyło się to niestety na przebieg obrad.

Na samym początku przedstawiciele Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wyrazili ogromne niezadowolenie z dotychczasowego sposobu prowadzenia prac grup roboczych w ramach Zespołu ds. statusu zawodowego nauczycieli i pracowników oświaty, łamania regulaminu prac Zespołu w zakresie przesyłania materiałów, rejestrowania przebiegu spotkań, wcześniejszej jednostronnej zmiany terminu posiedzenia, co spowodowało nawet do braku naszego uczestnictwa 6. marca br.

Wskutek rozsiewanych informacji o nieuwzględnianiu nauczycieli: bibliotekarzy i specjalistów w projektowanej części oświatowej subwencji ogólnej przedstawiciel Ministerstwa Edukacji Narodowej zdecydowanie zaprzeczył ty pogłoskom. O ile, jak się zakłada, podstawową częścią finansowania zadań oświatowych będzie część główna na oddział (stanowiąca 0,8 kosztów płac nauczycieli wynikająca z ramowych planów nauczania + religia), która wzmocniona ma być częścią dodatkową na oddział (padła propozycja 0,25 na oddział wiejski czy inny wynikający z charakteru – np. sportowy). Ponadto subwencja będzie zakładała część główną na ucznia w postaci standardu (tu padło 2350,00 zł.) wzmocniona częścią dodatkową na ucznia (rodzaj wag). To w tych częściach w ramach środków naliczonych tymi komponentami możliwe będzie finansowanie innych zadań oświatowych, w tym również wynagrodzeń nauczycieli bibliotekarzy i specjalistów.

KOMUNIKAT KSOiW NSZZ „Solidarność” z obrad Prezydium Rady KSOiW w dniach 21-22 marca br. i spotkania z Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”

Email Drukuj PDF

NSZZ „Solidarność” nie popiera akcji protestacyjnej zapowiadanej na 31 marca br., ponieważ Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” nadal jest w trakcie negocjacji z rządem RP i oczekuje realizacji ustaleń w sprawie podwyżek płac w oświacie ze spotkania z premier Beatą Szydło w listopadzie ub. roku. W trakcie negocjacji NSZZ „Solidarność” sprzeciwiła się pomysłowi wprowadzenia kolejnych stopni awansu zawodowego. Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” zadeklarowało, że będzie wspierało działania Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania.

Informacja z prac grup roboczych do spraw czasu i warunków pracy nauczycieli oraz awansu zawodowego nauczycieli z 15. marca 2017 r.

Email Drukuj PDF

Komunikat z posiedzenia Podkomisji stałej ds. kształcenia zawodowego i Komisji Edukacji Nauki i Młodzieży - informacja NIK o wynikach kontroli systemu szkolnictwa zawodowego.

Email Drukuj PDF

Komunikat z obrad Grupy roboczej do spraw czasu i warunków pracy nauczycieli - powołanej przez Zespół do spraw statusu zawodowego pracowników oświaty Warszawa, 3 lutego 2017 r.

Email Drukuj PDF

Komunikat z posiedzenia Zespołu ds. statusu zawodowego pracowników oświaty, które odbyło się 30 stycznia 2017 roku w CPS Dialog w Warszawie.

Email Drukuj PDF

Komunikat z posiedzenia Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej 26 stycznia 2017 roku.

Email Drukuj PDF

Komunikat z obrad grupy roboczej do spraw statusu zawodowego pracowników oświaty - awans zawodowy nauczycieli.

Email Drukuj PDF

Komunikat z obrad grup roboczych do spraw: wynagradzania nauczycieli oraz innych pracowników oświaty, a także finansowania oświaty.

Email Drukuj PDF

TVP INFO- debata o edukacji.

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT z obrad Prezydium w dniu 11-12 stycznia br.

Życzenia Bożonarodzeniowe 2016.

Email Drukuj PDF

Jednorazowe dodatki uzupełniające [jeszcze] zachowane.

Strona 1 z 17

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.