Komisja Edukacji- 14.02.2012

Email Drukuj PDF

14 lutego 2012 roku odbyło się wspólne posiedzenie Sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz  Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej. Tematem posiedzenia było pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie  oświaty, zgłoszonego przez Klub Parlamentarny PIS dotyczącego przywrócenia pozytywnej opinii kuratora oświaty przy podejmowaniu przez jednostki samorządu terytorialnego decyzji o likwidacji szkół i placówek oświatowych /druk sejmowy nr 150/ Projekt  do Marszałka Sejmu został skierowany 6 grudnia 2011 roku.

W dyskusji zwracano uwagę, że samorządy wykorzystując masowo i w sposób niekontrolowany podejmują uchwały o likwidacji szkól  i placówek oświatowych kierują się przede wszystkim  czynnikiem ekonomicznym. Poseł  Sławomir Kłosowski /PIS/ w swoim wystąpieniu przywołał wiele przykładów takich działań, których skutkiem będzie znaczne pogorszenie warunków nauczania i wychowania, wydłużenie drogi dziecka do szkoły, zwiększenie liczebności uczniów w oddziałach i wielozmianowość nauczania zwłaszcza na terenach wiejskich. Z zebranych dotychczas informacji wynika, że w bieżącym roku może zostać zlikwidowanych około 500 szkół. Z danych zebranych przez MEN /na dzień 11 II 2012/ wynika ,że   „tylko” 275.

Pani Krystyna Łybacka, była minister edukacji ,posłanka SLD, obecnie  zastępca przewodniczącego komisji ENM, , przeprosiła za   swoje głosowanie w 2009 r. za  likwidacją głosu kuratora w sprawie likwidacji placówek oświatowych, przyznała , że  to  była  błędna decyzja  i  obecnie  apeluje do posłów z PO  o głosowanie  za przywróceniem roli kuratora.

Posłowie zwracali  także  uwagę na  dramatyczną  sytuację  finansową  wielu  samorządów, gdzie  nie da  się prowadzić  szkół  w  sytuacji  permanentnego  niedoboru  środków finansowych   i  mówili  o  rozważeniu możliwości modyfikacji systemu naliczania subwencji oświatowej.

Wszyscy posłowie PO zabierający głos  uznali, że  omawiany projekt ogranicza prawa  j,s,t do podejmowania samodzielnych decyzji, nie należy więc zmieniać istniejącego przepisu, „ustawa jest dobra” powiedziała pani poseł Kochan.

W wyniku głosowania  projekt przepadł, na posła sprawozdawcę wybrano panią Domicelę Kopaczewską /PO/

Halina Kurpińska

Z-ca przewodniczącego SKOiW

Nowa wiceminister jest odpowiedzialna za jakość w edukacji, w tym za podstawę programową, podręczniki, sposób organizacji pracy szkół, nadzór pedagogiczny i doskonalenie nauczycieli. W swoich kompetencjach będzie również najprawdopodobniej miała współprzedowniczenie Zespołowi ds. Edukacji, Kultury i Sportu.

Komisja pozytywnie zaopiniowała:

1. projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków wynagradzania egzaminatorów za udział w przeprowadzaniu sprawdzianu i egzaminów oraz nauczycieli akademickich za udział w przeprowadzaniu części ustnej egzaminu maturalnego;
  2. projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu przedsięwzięć Euro 2012;
  3. projekt rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego zmieniającego rozporządzenie w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora szkoły lub placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej;
  4. projekt rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w sprawie sposobu i trybu zaliczania niektórych bibliotek do bibliotek naukowych oraz ustalenia ich wykazu.
Załączniki:
PlikOpisRozmiar
150.pdf 464 Kb
Poprawiony: środa, 22 lutego 2012 12:14

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"