KSZTAŁCENIE ZAWODOWE - BĘDĄ ZMIANY!

Email Drukuj PDF

W dniu 26 lipca bieżącego roku odbyło się w Sejmie RP wspólne posiedzenie Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej poświęcone rozpatrzeniu sprawozdania podkomisji nadzwyczajnej o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz o zmianie niektórych innych ustaw.

Sekcję Krajową Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” reprezentowali na nim dwaj eksperci Zespołu ds. szkolnictwa zawodowego SKOiW –  Bogdan Skotnicki i Mirosław Górczyński.

W trakcie posiedzenia, do najważniejszych uchwalonych zmian zaliczyć należy:

• W art.3 pkt 13a dotyczącym podstawy programowej kształcenia w zawodach, sformułowanie „w tym wymagane wyposażenie w pomoce dydaktyczne i sprzęt” zastępuje się sformułowaniem „w tym zalecane wyposażenie w pomoce dydaktyczne i sprzęt”
  • W art.9 ust. 1 pkt 3a dotyczącym szkół ponadgimnazjalnych zapis, o  trzyletniej zasadniczej szkole zawodowej, której ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w danym zawodzie, a także dalsze kształcenie  począwszy od klasy drugiej liceum ogólnokształcącego dla dorosłych
  • Z art.9 ust. 1 pkt 3 wykreślone zostają licea profilowane, wszystkie uzupełniające licea ogólnokształcące – nie tylko dla młodzieży, ale również dla dorosłych, technika uzupełniające, technika dla dorosłych oraz zasadnicze szkoły zawodowe dla dorosłych (zgłoszono wniosek mniejszości posłów w sprawie pozostawienia uzupełniających liceów ogólnokształcących oraz technikum uzupełniającego jako typów szkół - decyzję ostateczną w tej mierze podejmie Sejm na plenarnym posiedzeniu)
  • W art.11a ust 3 mówiącym o tym, kto posiada wykształcenie zasadnicze zawodowe, doprecyzowano i uporządkowano zapisy, które teraz dają możliwość posiadania takiego wykształcenia przez osoby, które zdały egzamin eksternistyczny z przedmiotów ogólnokształcących, ukończyły kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, zdały egzamin i uzyskały dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.
  • Art.64 dotyczący podstawowych form działalności dydaktyczno-wychowawczej szkoły, zalicza do nich również zajęcia prowadzone przez nauczycieli w ramach kwalifikacyjnych kursów zawodowych, które mogą być wliczane do nauczycielskiego pensum i traktowane tak samo jak inne godziny dydaktyczne, a jeśli je przekraczają mogą być liczone jako godziny ponadwymiarowe.
  • W art.68a mówiącym m.in. o tym, przez kogo mogą być prowadzone kwalifikacyjne kursy zawodowe został wykreślony zapis „centra kształcenia zawodowego i ustawicznego, o których mowa w art.62a
  • Została również przyjęta zmiana, która dotyczy możliwości połączenia przez organ prowadzący szkół dla dorosłych oraz szkół prowadzących kształcenie zawodowe w zespół, zwany „centrum kształcenia zawodowego i ustawicznego” (art.62a). Zmiana ta pozwala by licea ogólnokształcące dla młodzieży, które obecnie wchodzą w skład zespołów szkół zawodowych, mogły w sytuacji przekształcenia tych zespołów w „centra” wchodzić w ich skład, bez konieczności ich likwidacji lub wyodrębniania jako samodzielne jednostki organizacyjne. W już powstałym „centrum”, w którym nie ma liceum ogólnokształcącego będzie mogło być tworzone tylko liceum ogólnokształcące  dla dorosłych.

Po rozpatrzeniu wszystkich proponowanych zmian w projekcie ustawy, wszyscy obecni na posiedzeniu posłowie zagłosowali za przyjęciem rozpatrywanego projektu. Nikt z posłów nie był przeciwny, nikt nie wstrzymał się od głosu. Taka sytuacja była z pewnością zaskoczeniem dla wielu zebranych. Kusząc się o interpretację tego stanu rzeczy można powiedzieć, że potrzebę zmian w obszarze kształcenia zawodowego czują wszyscy, jest to materia, w której możliwy jest dialog i kompromis zaproponowanych rozwiązań ponad podziałami politycznymi, ponad partykularnymi interesami różnych grup interesariuszy. To zdecydowanie dobrze dla polskiej oświaty, której nie warto permanentnie zmieniać, a raczej dać jej szansę na okrzepnięcie w proponowanych rozwiązaniach. Skoro może to dotyczyć materii szkolnictwa zawodowego, to dobrze by dotyczyło też całości polskiej oświaty. Debata, dialog, kompromis są jej szczególnie potrzebne.

Czy wszystkie zaproponowane rozwiązania są dobre? Z pewnością wiele z nich jest potrzebnych, odpowiada na potrzeby nowoczesnego kształcenia zawodowego, rozumianego jako edukacja dla rynku pracy. Niektóre z nich, nie są do końca jednoznaczne z punktu widzenia efektów jakie przyniosą (np. ustawowe nowum, jakim są kwalifikacyjne kursy zawodowe), warto jednak zaryzykować i dać im szansę na zaistnienie, monitorować je i postulować ich modyfikacje w razie potrzeby.

Na zakończenie posiedzenia ustalono, że sprawozdawcą Komisji na posiedzeniu Sejmu RP będzie Pani Poseł Domicela Kopaczewska.

Opracowanie informacji: Mirosław Górczyński, Bogdan Skotnicki

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
zalacznik 2.pdf 428 Kb
zalacznik 1.pdf 173 Kb
zmiana ustawy o s o.pdf 678 Kb
Poprawiony: poniedziałek, 05 grudnia 2011 03:48

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"