KOMISJA EDUKACJI , NAUKI I MŁODZIEŻY - 12 maja 2011r.

Email Drukuj PDF

W dniu dzisiejszym podczas obrad Sejmowej Komisji Edukacji została przedstawiona informacja o pracach nad budowaniem strategii dla polskiej oświaty i nauki, związanej z programem „Europa 2020 - strategia dla wzrostu inteligentnego, zrównoważonego i sprzyjającego włączeniu społecznemu” przyjętego przez Komisję Europejską w marcu 2010r.

Działania MEN to podniesienie poziomu wykształcenia poprzez zmniejszenie ilości osób porzucających naukę zbyt wcześnie - przedstawiła podsekretarz stanu Lilia Jaroń. Mimo sukcesów edukacji formalnej Polska osiąga niską pozycję w europejskim obszarze uczenia się przez całe życie. To wyzwanie stojące przed polską edukacją w świetle współpracy europejskiej.

Równolegle do procesu tworzenia dokumentu strategicznego „Perspektywa uczenia się przez całe życie” trwają prace w kierunkach: indywidualizacja procesu kształcenia, konsolidacja zasobów oświatowych, unowocześnianie i integrowanie systemu zarządzania w oświacie, modernizację kształcenia zawodowego, wprowadzanie nowych form edukacji dorosłych, upowszechnianie wychowania przedszkolnego.

Podczas dyskusji zwrócono uwagę na potrzebę wyższych nakładów na oświatę i naukę. Zadano również pytanie czy ma to wpływ na zwiększenie jakości kształcenia. Minister Jaroń przedstawiła informację że już zwiększono płace dobrze przygotowanych nauczycieli o 30% jak również że są przygotowywane standardy kształcenia nauczycieli.

Największe kontrowersje wzbudził w przedstawianej informacji dla obszaru nauki i szkolnictwa wyższego plan wzrostu nakładów na inwestycje w badania i rozwój z obecnego stanu 0,7% PKB  /2009r./  do 1,7% PKB  w 2020r. Jest on mimo planu wysokiego wzrostu niedostosowany do wymagań strategii „Europa 2020” – 3% PKB w 2020r. Poddano w wątpliwość również jego realizację w takim tempie.

Podczas polskiej prezydencji szczególna uwaga będzie zwrócona na tematy wspierające ideę pełnego wykorzystania kapitału intelektualnego Europy.

notatkę sporządził obecny na komisji Roman Laskowski

Poprawiony: czwartek, 17 listopada 2011 22:09

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"