Zmiany w Ustawie o systemie oświaty- 31 marca 2011r.

Email Drukuj PDF

" NIE   RÓBMY   POLITYKI    -   NIE   POPRAWIAJMY   PRAWA  !!! "

W dn. 31 marca 2011r. na posiedzeniu sejmowej Komisji Edukacji zostały odrzucone bez dyskusji projekty poselskie dotyczące zmiany – naprawy ! ustawy o systemie oświaty.

Projekt złożony przez posłów Lewicy i PIS obejmował : objęcie wszystkich pięciolatków obowiązkowym wychowaniem przedszkolnym, zmianę zapisu dotyczącego przekazywania przez samorządy w drodze umowy szkół liczących do 70 uczniów, funkcjonowania przedszkoli publicznych z części oświatowej dla gmin, pozostawienie kompetencji w zakresie dopuszczania do użytku programów wychowania przedszkolnego i programów nauczania w kompetencji ministra właściwego do spraw oświaty, maksymalnej liczby uczniów w oddziałach, reaktywowania stołówek szkolnych oraz zmianę definicji niepełnosprawności sprzężonej.

Poseł Sławomir Kłosowski  przedstawił projekt poselski PIS dotyczący odsunięcia w czasie terminu obligatoryjnego objęcia sześciolatków obowiązkiem szkolnym. Uzasadnienie obejmowało również najświeższe informacje o przygotowaniu szkół do tego zadania.

Obydwa projekty zostały zaopiniowane przez rząd negatywnie – przedstawiła sekretarz stanu w MEN – Krystyna Szumilas.

Głosami koalicji zostały odrzucone bez dyskusji !!!

Ostatni projekt został odesłany do powołanej podkomisji nadzwyczajnej a zakłada znowelizowanie definicji ustawowej przedszkola publicznego, przepisów określających wiek, w którym przysługuje prawo do wychowania przedszkolnego oraz przepisów dotyczących zadań własnych gminy w zakresie realizacji tego prawa.

Notatkę sporządził obecny na komisji Roman Laskowski.

Poprawiony: czwartek, 17 listopada 2011 22:10

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"