Komunikat z prac sejmowej komisji edukacji

Email Drukuj PDF

4 lutego b.r. na wniosek Klubu Parlamentarnego Prawo i Sprawiedliwość, odbyło się posiedzenie Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży nt.  rządowego projektu ustawy o systemie oceniania jakości edukacji z dnia 21 grudnia 2010 r.        W posiedzeniu komisji udział wzięli: minister K.Hall , posłowie , przedstawiciele  GIODO, organizacji  pozarządowych i związków zawodowych.

W imieniu wnioskodawców poseł Sławomir Kłosowski, przedstawił zarzuty, obawy i wątpliwości dotyczące treści przedstawionego projektu ustawy, włączając także uwagi nadesłane przez SKOiW.

Minister Katarzyna Hall odpierała zarzuty  wyjaśniając, że projekt to efekt pracy wielu specjalistów i szerokiej dyskusji przeprowadzonej w środowisku oświatowym, które w/g ministerstwa pozytywnie odebrało proponowane zmiany. Odnosząc się do licznych krytycznych   uwag wobec  proponowanych treści, pani minister  ogłosiła  wycofanie projektu. Jednocześnie   poinformowała, że część   pomysłów  z wycofanej ustawy zostanie włączona w nowy, duży projekt  ustawy  o zmianie ustawie o systemie oświaty. Nowy pomysł, właśnie przygotowywany w MEN, „za chwilę”  będzie udostępniony i  w ciągu miesiąca rozpoczną się publiczne konsultacje i uzgodnienia z partnerami społecznymi.

Nasza szybka reakcja na opublikowany  23 grudnia 2010 roku projekt  ustawy o systemie oceniania  jakości edukacji i szeroki protest odniosły skutek,  źle przyjęty w środowisku  projekt zakończył swój żywot!!!

Może się  jednak zdarzyć, że  powszechnie krytykowany, nietrafiony  pomysł wróci  do nas jak po liftingu , z lekka zmieniony ! Czekamy z niepokojem na zapowiedziany kolejny / który już raz w tej kadencji ?/ projekt ...

Czy możliwe, że będą to zmiany , które w znaczący sposób  wpłyną  na jakość polskiej edukacji ?

Halina Kurpińska

Poprawiony: wtorek, 02 października 2012 09:33

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"