Komisja Edukacji Nauki i Młodzieży- 22.07.2015r.

Email Drukuj PDF

Dzięki decyzji posłów rządzącej koalicji nie będzie ułatwienia i uproszczenia w kwestii trybu odraczania obowiązku szkolnego dziecka 6-letniego - czyli o tym, jak rzeczywiste działania rozmijają się z hasłami na plakatach.

W porządku dziennym prac połączonych komisji sejmowych: Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej w dniu 22 lipca br. były pierwsze czytania poselskich projektów ustaw o zmianie w ustawie o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (druki nr 3606 oraz 3610).

Oba projekty, będące odpowiedzią posłów PiS oraz Zjednoczonej Prawicy na oczekiwania rodziców, dotyczyły tego samego problemu – odroczenia obowiązku szkolnego dzieci sześcioletnich. A konkretnie, znacznego ułatwienia i uproszczenia tej procedury poprzez odstąpienie od obligatoryjności uzyskania w tej kwestii opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej.

W świetle przedłożonych projektów odroczenia dokonywałby dyrektor szkoły na wniosek rodziców bez w/w opinii i bez dostarczania dodatkowych dokumentów. Omawiane projekty uzyskały pozytywną opinię Biura Analiz Sejmowych, które podkreślało, że „Uszanowanie autonomii rodziców i rodziny w tak wąskim zakresie, jak uznanie czy w interesie ich dziecka – z powodów zdrowotnych, rozwojowych, organizacyjnych czy wreszcie emocjonalnych – jest rozpoczęcie edukacji szkolnej w wieku 6 lat, wydaje się właściwe.”

Zasadniczo odmienne było stanowisko ministerstwa edukacji narodowej, jak poinformowała p. min. Berdzik. Nic nie pomogły rzeczowe argumenty ze strony posłów opozycji i partnerów społecznych. Głosami posłów koalicji PO – PSL projekty zostały w pierwszym czytaniu odrzucone.

Jak widać, tak w praktyce wygląda realizacja hasła” Słucham, rozumiem, pomagam”!

Zastępca Przewodniczącego

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Teresa Misiuk

Poprawiony: czwartek, 06 sierpnia 2015 19:51

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"