Raport z posiedzenia Podkomisji stałej ds. jakości kształcenia i wychowania oraz ds. kształcenia zawodowego.

Email Drukuj PDF

Wspólne posiedzenie Podkomisji stałych: ds. jakości kształcenia i wychowania oraz ds. kształcenia zawodowego, które odbyło się w dniu 4 marca  2015 roku, dotyczyło egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz wniosków z dotychczasowej praktyki z uwzględnieniem analizy porównawczej zdawalności egzaminów przed i po wprowadzeniu reformy (lata 2011-2014 ).

Omówiono zaproponowane zmiany w ustawie z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw.

Dyrektor CKE porównał „stary” i „nowy” egzamin zawodowy i wskazał różnice, a za największą uznał możliwość przystąpienia do egzaminu z danej kwalifikacji nie tylko uczniów, słuchaczy i absolwentów szkół zawodowych, ale również osób po kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

Podczas dyskusji poruszono zagadnienia dotyczące otwartości systemu na nowe kwalifikacje, klas w szkołach zawodowych dla młodzieży niepełnosprawnej wraz z katalogiem zawodów, dodatkowe punkty przy rekrutacji do szkół wyższych dla absolwentów techników.Liczba kwalifikacji, w których są obecnie przeprowadzane egzaminy wg. nowej formuły wciąż rośnie. Istotną proponowaną zmianą w obowiązujących przepisach jest fakt, że egzaminatorem będzie mogła zostać osoba nie będąca nauczycielem, choć spełniająca odpowiednie wymagania, np. pracodawca.

Niestety nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób będzie pełniony nadzór nad szkołami niepublicznymi w zakresie wprowadzania nowych zawodów i kwalifikacji.

MEN przekazał również informację o zamieszczeniu na swojej stronie mapy szkół zawodowych wraz z ich opisem:

Informację opracował obecny na komisji Roman Laskowski.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"