Informacja z posiedzeń komisji sejmowych.

Email Drukuj PDF

Zmiany: 12.07.2014r. godz. 12.25- dodano dwie relacje filmowe.

Pedagodzy, psycholodzy i logopedzi dalej w rękach samorządów w zakresie czasu pracy!

Awans zawodowy nauczycieli nadal bez pożądanych zmian!

W dniu dzisiejszym na posiedzeniu Komisji Wspólnej Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej głosami koalicji rządzącej obydwa projekty ustaw o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela, na które czekali nauczyciele, zostały odrzucone w pierwszym czytaniu. Żadne realne i merytoryczne uwagi, poparte rzeczywistymi faktami prezentowanymi przez zainteresowanych nauczycieli, nie zostały wzięte pod uwagę. Strona rządowa, którą reprezentował wiceminister Edukacji Narodowej negatywnie zaopiniowała obydwa projekty, stosując niewiarygodnie absurdalną argumentację i całkowicie ignorując głosy zarówno strony społecznej – związków zawodowych, jak i wielu posłów.

Szczegóły w w załącznikach.

Relacja Filmowa- przedstawiciel NSZZ "Solidarność", godz. 12.27- 12.30 (proszę poczekać kilka sekund na rozpoczęcie odtwarzania filmu).

********************************

Oświata polska w badaniach PISA, PIAAC i TALIS!

Na drugim posiedzeniu Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży w dniu dzisiejszym zostały przedstawione wyniki badania umiejętności uczniów, warunków pracy nauczycieli i kompetencji dorosłych. Analizy tych badań dokonali pracownicy IBE i MEN. Dyskusja posłów oraz zadawane przez nich pytania i odpowiedzi przedstawicieli IBE zdominowały dalszą część posiedzenia.

Szczegóły w załącznikach.

Obecny na spotkaniach Zbigniew Świerczek

Relacja Filmowa (proszę poczekać kilka sekund na rozpoczęcie odtwarzania filmu).

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
ustawa1.pdf 218 Kb
ustawa_popr.pdf 246 Kb
ustawa.pdf 238 Kb
Inf_MEN.pdf 849 Kb
Inf_MEN(1).pdf 920 Kb
Poprawiony: czwartek, 17 lipca 2014 11:04

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"