Propozycje zmian w ustawie o systemie oświaty

Email Drukuj PDF

Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ rozpatrzyła wniosek i poprawki zgłoszone w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (druki nr 2315 i 2391).

W czasie drugiego czytania zgłoszono wniosek o odrzucenie projektu ustawy i 29 poprawek. Komisja wnosi o odrzucenie wniosku oraz o przyjęcie 2 poprawek i odrzucenie 27 poprawek.

Poprawki, które Komisja proponuje przyjąć, umożliwiają dyrektorowi szkoły podjęcie decyzji dotyczącej przyjęcia, w trakcie roku szkolnego, osób do cyklu kształcenia ustawicznego do publicznych placówek kształcenia ustawicznego, placówek kształcenia praktycznego oraz ośrodków dokształcania i doskonalenia zawodowego nauczycieli.

Poprawki, które Komisja proponuje odrzucić, dotyczą kwestii bezpłatnego dostępu do podręcznika również dla uczniów klas ponadgimnazjalnych oraz zapewnienia bezpłatnego podręcznika do nauczania religii i etyki.

Sprawozdawca – poseł Katarzyna Hall (PO).

Wyznaczono do 29 maja do godz. 10.00 termin dla ministra właściwego do spraw członkostwa RP w UE na przedstawienie opinii.

W posiedzeniu uczestniczyła podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Joanna Berdzik.

Na kolejnym posiedzeniu Komisja kontynuowała rozpatrzenie wniosku zgłoszonego w czasie drugiego czytania do projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (druki nr 2315 i 2391).

W zestawieniu wniosku i poprawek, które Komisja otrzymała i rozpatrzyła na swoim wcześniejszym posiedzeniu, omyłkowo umieszczony został wniosek Klubu Parlamentarnego Prawo i Sprawiedliwość o odrzucenie w całości projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw.

Komisja wysłuchała wyjaśnień posła wnioskodawcy oraz przedstawiciela Biura Legislacyjnego Kancelarii Sejmu o zaistniałej pomyłce.

Wniosek o odrzucenie projektu ustawy został usunięty z dodatkowego sprawozdania o projekcie ustawy.

Informacja ze strony: www.sejm.gov.pl

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
kom.eduk.pdf 191 Kb
Poprawiony: piątek, 06 czerwca 2014 19:29

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"