Komisja Edukacji-bezpłatny dostęp do podręczników, 21.05.2014r.

Email Drukuj PDF

Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ rozpatrzyła sprawozdanie podkomisji stałej do spraw jakości kształcenia i wychowania o pilnym rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (druk nr 2315).

Celem projektu z druku nr 2315 jest zapewnienie uczniom szkół podstawowych i gimnazjów bezpłatnego dostępu do podręczników, materiałów edukacyjnych i ćwiczeniowych ze środków dotacji celowej.

Do projektu zawartego w sprawozdaniu podkomisji Komisja wniosła poprawki mające na celu m.in.: uproszczenie trybu ustalania zestawu podręczników, materiałów edukacyjnych oraz materiałów ćwiczeniowych poprzez powierzenie kompetencji w tym zakresie dyrektorowi szkoły (który miałby obowiązek zasięgnięcia opinii rady pedagogicznej i rady rodziców); zobowiązanie ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania oraz ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego do zasięgnięcia opinii ekspertów ds. oceny podręczników – rzeczoznawców z list prowadzonych przez tych ministrów, przed zaakceptowaniem podręcznika dopuszczonego do użytku szkolnego z mocy prawa; zapewnienie uczniom niepełnosprawnym, którzy w trakcie roku szkolnego zmieniają szkołę, podręczników lub materiałów edukacyjnych dostosowanych do potrzeb edukacyjnych i możliwości psychofizycznych tych uczniów (podręczniki te lub materiały edukacyjne stawałyby się własnością organu prowadzącego szkołę, do której uczeń by się przenosił).

Zgłoszono 2 wnioski mniejszości dotyczące przypadku wyboru przez szkołę podręcznika innego niż podręcznik zapewniony przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania. W takiej sytuacji jednostka samorządu terytorialnego miałaby otrzymywać na realizację tego zadania dotację celową z budżetu państwa, udzielaną przez wojewodę. Wysokość dotacji miałaby być równa cenie podręcznika dopuszczonego do użytku szkolnego z mocy prawa.

Komisja przyjęła sprawozdanie.

Sprawozdawca - poseł Katarzyna Hall (PO).

Wyznaczono do 23 maja do godz.12.00 termin dla ministra właściwego do spraw członkostwa RP w UE na przedstawienie opinii.

W posiedzeniu uczestniczyła podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Joanna Berdzik.

Informacja ze strony: http://www.sejm.gov.pl/

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"