Senat RP przyjął zmiany w ustawie oświatowej

Email Drukuj PDF

Ustawa o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz ustawy o cudzoziemcach.

Przedstawione w ustawie propozycje zmian odnoszą się do takich kwestii jak:

· umożliwienia zatrudniania w szkołach podstawowych osób – spełniających kryteria oraz na warunkach określonych w ustawie – w celu zapewnienia wsparcia nauczycielom prowadzącym zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze lub prowadzącego zajęcia świetlicowe,

· wprowadzenia zmian dotyczących odroczenia realizacji obowiązku szkolnego. Wniosek o odroczenie tego obowiązku mógłby być składany w trakcie całego roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6 lat – bez względu na to, czy rozpoczęło już naukę w szkole. Zmianie ulegnie charakter opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej która będzie wiążąca dla dyrektora szkoły. Ujednoliceniu ulegną również uprawnienia publicznych i niepublicznych poradni w zakresie wydawania opinii dotyczących wcześniejszego przyjęcia do szkoły bądź też opóźnienia realizacji obowiązku szkolnego,

· doprecyzowania zasad funkcjonowania świetlic szkolnych.

Informacja ze strony: http://www.senat.gov.pl

Materiał porównawczy w załączniku.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
materiał porównawczy.pdf 234 Kb
Poprawiony: piątek, 11 kwietnia 2014 08:44

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"