Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży o podręcznikach- 18.02.2014

Email Drukuj PDF

Komisja rozpatrzyła sprawozdanie podkomisji stałej ds. jakości kształcenia i wychowania o pilnym rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty (druk nr 2075).
Celem projektu z druku nr 2075 jest umożliwienie ministrowi właściwemu do spraw oświaty i wychowania, jak również ministrowi właściwemu do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, zlecania opracowywania i wydania podręczników lub ich części. Jednocześnie wprowadza się mechanizm dopuszczania do użytku szkolnego tych podręczników z mocy prawa. Ich jakość, w szczególności poprawność merytoryczna, dydaktyczna i wychowawcza, będzie weryfikowana na etapie ich przygotowywania i odbioru.
Podkomisja do projektu wprowadziła dodatkową zmianę, w której proponuje się odstąpienie od utrzymywania jednakowego dla wszystkich szkół na terenie kraju, sztywno określonego terminu ogłaszania wykazów obowiązujących podręczników.
Do projektu zawartego w sprawozdaniu podkomisji Komisja wniosła poprawkę językową.
Komisja przyjęła sprawozdanie.
Zgłoszono 1 wniosek mniejszości zakładający skreślenie zmiany zaproponowanej przez podkomisję (zmiana 1 w art. 1).
Sprawozdawca – poseł Katarzyna Hall (PO).
Wyznaczono do 19 lutego do godz. 9.00 termin dla ministra właściwego do spraw członkostwa RP w UE na przedstawienie opinii.
W posiedzeniu uczestniczyły: podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Joanna Berdzik oraz podsekretarz stanu w MEN - Ewa Dudek.

Informacja ze strony: www.sejm.gov.pl

Poprawiony: czwartek, 27 lutego 2014 16:15

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"